Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två döda trots vapenvila

Annons

Trots vapenvilan dödades två människor och elva sårades i sammandrabbningar på måndagsmorgonen i Gaza mellan anhängare till al-Fatah och Hamas. De båda var Fatahaktivister, uppgav sjukhuskällor.

Källor inom al-Fatah hävdar att spänningen mellan de rivaliserande rörelserna är så stor att det bara är frågan om dagar innan samlingsregeringen spricker om inte våldet hejdas. Regeringen bildades i mars efter hårda påtryckningar från omvärlden.

Den palestinske inrikesministern Hani al-Qawasmi har avgått, med anledning av de senaste våldsamheterna mellan Hamas- och Fatah-anhängare.

al-Qawasmi försökte avgå redan i april, men tvingades då stanna kvar på sin post. Den här gången uppges emellertid premiärminister Ismail Haniya ha godkänt avhoppet.

De rivaliserande palestinska grupperna Fatah och Hamas enades på söndagskvällen om vapenvila i Gaza efter insatser från egyptiska medlare. Fyra palestinier hade dödats under dagen och dussintals skadats i strider mellan grupperna.

Uppgörelsen meddelades efter flera timmars förhandlingar mellan den islamistiska gruppen Hamas och president Mahmud Abbas Fatahrörelse, efter sammandrabbningar i staden Gaza

TT

Mer läsning

Annons