Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två björnar fällda i länet

Annons

Årets björnjakt tog sin början i lördags. Först på söndagen klockan 07.40 fälldes den första björnen i Risberg utanför Evertsberg. Det var en björnhanne som föll för skytten Zoltan Detmers skott. Han är passkytt och gästjägare från Vaggeryd.

Den andra björnen fälldes i Älvdalsåsen klockan 19.15 på söndagskvällen.

För Dalarnas län torde det vara ovanligt att ingen björn fällts på första jaktdagen.

I Dalarnas län får 25 björnar fällas vilket är sju fler än förra året. Jakten pågår fram till den 15 oktober, jakten avbryts dock tidigare om alla tilldelade björnar fällts.

I Gävleborgs län hade det däremot skjutits flera björnar redan under lördagen. En av björnskyttarna var Borlängebon Mats Fågel som sköt en björn på Orsa Finnmark men inom Ljusdals kommun.

Mats Fågel är gästjägare i Tackåsens jaktlag. De behövde en bra björnhund, och en sådan har han i jämthunden Boss.

- Vi var nio jägare ute i Orsa finnmark under lördagenmorgonen för att försöka hitta björn, berättar skytten, och efter en knapp timme började hunden Boss skälla ståndskall.

Det tog sin rundliga tid för Mats att försiktigt smyga sig fram och förvissa sig om att det verkligen var en björn, som hunden hade ställt.

Jakten avslutades med ett välriktat skott efter en och en halv timmes ståndskall.

Bytet var en mindre omärkt björnhona som vägde cirka 65 kilo, slaktvikten var 44 kilo.

Björnskytten berättar att det var första gången han sett en vild björn, tidigare är det bara björnar i Orsa björnpark som han har tittat på.

- Nu kan jag skryta med att jag har skjutit alla björnar som jag har sett ute i skog och mark, säger Mats Fågel med en illfundig blick.

Björnen fälldes i Orsa finnmark, men inom Ljusdals kommun i Gävleborgs län, och räknas därför inte av från Dalarnas kvot på 25 björnar vid årets skyddsjakt.

Ytterligare två björnar fälldes i Gävleborg under den inledande jakthelgen och där återstår sju björnar att fälla.

GÖRAN PERSSON OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons