Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två åtalas för grovt rån

Annons

Det är en diger lista på åtalspunkter som kammaråklagare Sven-Erik Lind lade fram för Falu tingsrätt under fredagen.

Förutom det grova rånet mot Toffes gatukök den 3 juli i år har 23-åringen och 21-åringen gjort sig skyldiga till en rad andra brott.

Dessutom kommer 23-åringen att ställas till svars för hot och våld mot tjänsteman samt olaga frihetsberövande. Detta efter ett gisslandrama på häktet i Avesta i tisdags när han hotade personal från häktet med en kökskniv och batong.

Den formella häktningsförhandlingen för detta ägde rum under fredagen i tingsrätten.

- Jag räknar med att lägga det åtalet kommande fredag, säger kammaråklagare Sven-Erik Lind.

Den första dagen av två planerade dagar i huvudförhandlingen kring rånet i Ludvika äger rum nu på onsdag samt fredag. Åklagare blir då vice chefsåklagare Olle Sohlberg.

När det gäller rånet mot Toffes gatukök vid Mossplan i Ludvika den 3 juli kom de båda männen över cirka 44 000 kronor i kontanter. Dessutom stals tobaks-varor för 4 200 kronor, en dator samt en plånbok tillhörande det gatuköksbiträde som rånades.

De två maskerade männen riktade en skarpladdad pistol mot biträdet. Då har duon också enligt henne fällt yttrande av innebörd att de skulle skjuta henne.

Åklagaren säger i sin stämningsansökan att rånet är att anse som grovt då gärningsmännen hotat biträdet med ett skarpladdat vapen samt på ett hänsynslöst sätt utnyttjat hennes skyddslösa och utsatta ställning som ensamarbetande i gatuköket.

23-åringen har även hotat två personer med sitt skarpladdade vapen, utanför gatuköket i samband med flykten från brottsplatsen. Även detta bedömer åklagaren som grovt hot med tanke på den skarpladdade pistolen.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons