Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-strejken blåstes av i sista stund

Annons

Det blir ingen tv- och radio-strejk.

Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen SRAO sade i går ja till medlarbudet.

- Vi hade laddat och var beredda på konflikt, men det är ändå skönt att slippa, säger Anders Hansson, SJF:s sektionsordförande vid SVT i Falun.

Den knut som medlarna nu lyckats lösa gäller den svaga anställningstrygghet som många har. Enligt SJF missbrukar företagen projektanställningar samtidigt som vikariernas situation är värre än på andra medieföretag. Längre vikariat delas upp på fler vikarier för att undvika förturer till lediga jobb. Medlingsbudet innebär att vikarier får rätt till fortsatt anställning till dess vikariatet är avslutat, enligt SJF.

- Medlarbudet ser spontant ganska bra ut, det stärker de inlasade vikariernas situation och en översyn av villkoren för projektanställningar ska göras, säger Anders Hansson.

Men han tar inte ut någon seger ännu:

- Detta är ett papper, det har skrivits många papper utan att det har hänt något. Nu förutsätter vi att företaget lever upp till dokumentets innehåll.

På en punkt är Hansson bara halvnöjd.

- Vi har backat på kravet att alla produktionsbolag som SVT anlitar ska ha gällande kollektivavtal. Men man ska ha det "som ambition".

Avtalet ännu inte helt klart då förhandlingarna fortsätter när det gäller lönenivåer.

Mer läsning

Annons