Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan Trean tog ett initiativ

Annons

Spännande journalistik och intressanta reportage är inte det jag i första hand förknippar med TV3. Men visst händer det ibland.

Det händer exempelvis när Robert Aschberg blixtrar till någon gång emellanåt. Tyvärr dock alldeles för sällan. Ämnesvalen känns väl inte alltid så där hundraprocentigt seriösa heller.

Men det hände i tisdags när trean av alla kanaler träffade den jagade Joachim Posener, mannen som sedan sju år är på flykt undan den svenska rättvisan för sin inblandning i Trustor-härvan.

Hur rättvisande den bild vi fick av honom efter René Nybergs besök egentligen är vet jag i och för sig inte. Men det visade i alla fall att trean kan bjuda på något mer än serier i alltför åldrande repriser och lite allmänt "tv-slask".

Jo, jag vet att trean har Efterlyst också. Kanalens mest sedda program varje vecka.

Hasse Aro och professor Leif G W är exempel på att det inte nödvändigtvis behöver vara dokusåpor och andra från kvalitet fullständigt befriade program som lockar tittare, även yngre, till reklamkanalerna.

Reportaget om Posener visade i alla fall att TV3 skulle kunna bli en kanal att räkna med på större allvar om den oftare tog vara på de möjligheter och resurser som finns och inte underskattade tittarna.

I mina ögon finns det roligare men ändå lika effektiva sätt att vinna tittare som att köra Robinson när Robinson faktiskt förtjänar en plats bland pensionärerna i arkivet med svenska tv-klassiker.

Minnet av när trean tog över pensionsfärdiga "Fångarna på fortet" för några år sedan förskräcker.

Jag tippade att cirka fyra miljoner skulle se melodifestivalfinalen för en vecka sedan. Vi var 4,1 miljoner tittare, fantastiskt. Det är faktiskt ganska mycket folk. Mer än något annat program haft på fyra år.

Men vad händer nu? Plötsligt är vinterns häftigaste publikfriare borta ur SVT-tablån.

I kväll startar en ny familjesatsning, Megadrom heter den, men om den vet jag ingenting. Någonting ger mig assosiationer av en modifierad Gladiatorerna och i så fall lär de yngsta tittarna vara vunna i alla fall.

Men vi får vänta några timmar och se.

Efter uttågen för både festivaler och Harryson anar jag ett något reducerat tv-tittande om helgerna.

Att SVT ersätter Harryson med långfilm är inte så där jätteupphetsande. Vi kan själva plocka fram en rulle ur video- eller dvd-hyllan närhelst vi så önskar.

För egen del emotser jag en återupptäckt av de sevärda kanaler jag har tillgång till men allt för länge försummat. Discovery till exempel.

Det finns ingen större anledning att sitta och stirra på svenska kanaler om innehållet inte är bra om alternativen känns intressantare.

Själv tvivlar jag på om jag vill se min favorit "På spåret" om inte Björn Hellberg är med. Han är spårmästaren själv. Skulle ersättaren, som det antytts, heta Carl-Jan Granqvist är mitt hot om privat tittarbojkott inte bara ett hot. Det är ett löfte.

Veckans plus

Ishockeyslutspel är bäst på Canal plus. Överlägset bäst. Fyran är chanslös i varje jämförelse med Arne och Ankan.

Veckans grattis

Fyran har hittat de under några veckor försvunna banden med Joe Renato. Återstart måndag. Bra letat.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons