Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Televisionen vill inte hänrycka oss

Annons

Pingst må vara en alldeles speciell tid för hänryckning. Det är säkert så för vissa. Men vad är den för oss tv-tittare?

Vem är det egentligen som placerat just television och tv-tittande på listan över undantag?

Pingst är precis som alla andra helger, frånsett jul och nyår förstås, någonting de flesta tv-kanaler helst vill glömma. Som de lyckas glömma också.

Jag tycker synd om de som är hänvisade till tv-apparaten som sitt kanske enda sällskap dessa helgdagar. Det är definitivt synd om de som dessutom är hänvisade till bara de tre vanligaste kanalerna.

Detta är naturligtvis ingen nyhet. Det är precis som det brukar vara varje år. Att de kommersiella kanalerna tar siesta är en sak. Men vi borde självklart kunna ställa andra och avsevärt större krav på de genom licenstvång finansierade.

Visst hopp finnes dock, om än inte just dessa dagar: I det tjocka dokument om sommaren i SVT, som jag i och för sig inte hunnit lusläsa ännu, finns faktiskt en och annan möjlig "godbit". En stark dokumentärsommar utlovas som ett exempel.

I ord och bild är fyrans sommarutfästelser lika omfattande och lika intressanta. Men det är väl med detta som med politikernas löften inför val: Vi får avvakta och se vad de är värda i verkligheten...

Sällan på en lördag, aldrig på en helg är dock en sanning som tycks förbli bestående. Lika bestående som den gamla, väl dokumenterade men så ofta glömda sanningen är att lördagar är veckans näst mesta tv-tittardag.

Frånsett ett par undantag kommer mitt eget tv-tittande denna helg att koncentrera sig till andra kanaler än SVT och TV4. Men några programpunkter har jag i alla fall prickat för i tablåerna:

Minst en anledning att inte missa Alla mot en i TV4: Programledaren Rickard Sjöberg som denna vår anmält sig som het kandidat till titeln bäste programledare. Han har en röst som passar och som hörs, han har ett uppträdande som passar och ett befriande ointresse av att själv spela någon huvudroll utan att ha den.

Anthony LaPaglia har däremot en huvudroll som Jack Malone. Han har den i Brottskod: Försvunnen. Att ytterligare några avsnitt återstår av en av vårens absolut bästa serier i sin genre noteras med tacksamhet.

Fyran har ju gjort precis tvärt om. När rättsläkaren Jordan började bli en vana för sin tisdagspublik fick hon ett alldeles för tidigt sommarlov efter bara tio av utlovade 23 avsnitt. Varför?

Är det möjligen platsbrist i tablåerna när säsongens alla repriser kräver sitt utrymme?

Jordan fick i alla fall sin sommarferie som ett av fyrans mest sedda program förra veckan.

Och snälla TV4: Hade inte gårdagens humorgala passat bra i dag. Som åtminstone lite hänryckande helg- television.

VECKANS ILSKNA

När ett program eller rent av en hel serie är en repris borde varje kanals anständighet kräva att det deklareras för tittarna också. Helst före programmen. Skäms vissa kanaler för att avslöja antalet repriser i tablåerna?

VECKANS OFFER

Av någon anledning väljer SVT att reprisera fjolårets tolv avsnitt av "De drabbade". Varför? Den var ju kass och med rätta kraftigt risad redan då. Vore det inte klokare av SVT att begrava sina misstag i glömskans stora arkiv i ställlet för att påminna om dem?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons