Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Spännande premiär för en femtedel...

Annons

Det känns faktiskt lite spännande, lite nyfiket kittlande. Håller nya 24 vad marknadsföringen hittills antytt kan det bli en, åtminstone periodvis, spännande bonus i tv-rutan. Inte minst för oss "idrottsidioter" som kittlas med en hel del god-

bitar.

Men kittlingarna berör bara en femtedel av alla tittare.

Ungefär så många, cirka 1,7 miljoner tittare eller 20 procent, är vi som kan se digital television i Sverige i dag, och oss som har skola alltså varda givet. Även i tv-soffan. Vi får ytterligare ett par kanaler att hålla ordning på med fjärrkontrollen.

Den 9 mars är det ju dags för fyran att hänga på med sin digitala plusvariant.

Någon har kallat de nya kanalerna för slaskhinkar eller överskotts-lager. Men så känns det inte för mig. Kalla det hellre för bonus. Trots ett lockande utbud i premiärveckornas tablåer kan jag inte undgå att känna visst tvivel. Det är ett tvivel jag numera med automatik känner när jag hör SVT-ledningen tala om digital television. Starten för den nya tekniken har ju inte varit direkt lysande om vi säger så. Den stora majoriteten tittares tvivel har varit stort. Och befogat.

Fiaskot för det marksända digitalnätet har ju varit så komplett som ett fiasko över huvud taget kan vara. Men vem bryr sig, förutom de som drabbades av Terracoms nära nog totala ekonomiska haveri?

Vi kan så gott som dagligen läsa om 3G-nätens utbyggnad och bredband åt alla. Och det må väl så vara. Men vem bryr sig om vårt största och kanske viktigaste massmedium?

Knappast våra makthavare i alla fall. För dem tycks television vara en okänd företeelse, frånsett de stunder när de själva får vara med i rutan.

För SVT-ledningen tycks däremot tekniska innovationer just nu vara viktigare än att tillgodose den stora majoriteten licensbetalares önskemål om maximal valuta för slantarna.

Det ska bli intressant att se om, och i så fall hur stort, lyftet för digital tv i Sverige blir med de nya kanalerna. Blir det starten för den vilda jakten på digitalboxarna?

Jag tvivlar. För den som vill titta mycket och varierat på tv har det funnits gott om argument redan tidigare. För "slötittaren" är knappast ett par nya kanaler ett argument att satsa x antal tusen kronor.

Och funderar ni på att skaffa: Tänk nogra på vad ni väljer.

För tittare med kabel-tv är det i och för sig inget problem då valmöjligheter saknas. Kabel-tv är ju inte konsumenternas/tittarnas marknad direkt.

Men övriga?

Som sagt: Fundera noga. Ta reda på vad du vill kunna se, var det utbudet finns och vad det kostar.

Personligen skulle jag tänka bort den marksändande varianten ganska snabbt med tanke på det tunna utbudet.

Men som sagt: Spännande ska det bli med de nya, svenska digitalkanalerna. Faktiskt riktigt spännande. För oss som får se...

Veckans kopia

Fyrans nya Saknad är rena blåkopian av TV3-succén Spårlöst försvunnen. Fantasilöst av TV4. Och Agneta Sjödin har fortfarande en hel del att lära av Brigitte Söndergaard.

Veckans svårfunna

Trots sändningstid mitt i middagsbestyren (TV 4 17.15) hittar nästan en halv miljon tittare varje eftermiddag in på Dr Phils mottagning. Hur många hade sett "kultdoktorn" Phil McGraw med en vettigare tidpunkt?

Miljonpublik?

HANS DAHL

Mer läsning

Annons