Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Härliga tider för fotbollsälskare

Annons

Den blomstertid nu kommer. Det väntar i alla fall härliga tider, för oss som en gång för alla smittats av det obotliga, livslångt beroendeframkallande virus som heter fotboll. För oss är det fest. Fest i tre veckor. På bästa sändningstid dessutom.

Nu handlar det om att planera och organisera så gott det över huvud taget går. Helst vill vi inte missa ett enda drömmål, inte en snedspark, ett feldomslut eller ens ett inkast. Fast det där är förstås en utopi. Visst missar jag en och annan match. Det vet jag dess värre redan nu.

Men resten? De osmittade, de mot fotbollsviruset vaccinerade eller immuna. De som nöjer sig med en liten dos eller kanske ingen alls:

Var hittar exempelvis hustrun och alla andra måttligt intresserade sin fotbollsfria zon dessa veckor?

Jodå, den finns. Ju fler kanaler du har möjlighet att se, desto större är den förstås.

Sedan är den stora frågan vad tv-kanalerna gör av den. På det finns berättigad anledning att tvivla.

Det finns som alltid en väl grundad anledning att sätta frågetecken för ganska mycket i våra tv-tablåer vid denna tid på året. Mest det som inte finns.

Det är ingen tillfällighet att väldigt många tittar avsevärt mycket mindre på tv just nu än för någon månad sedan. Få program når någon större publik.

Stark konkurrens av sköna försommarkvällar är självklart en anledning. De oftast tunna, urvattnade ointressanta tablåerna en annan.

Det är väl egentligen bara tv-licensen som håller en hög och jämn nivå oavsett årstid...

Som fotbollsfria alternativ borde exempelvis TV3 och Kanal5 kunna se sin chans. Men med tanke på kombinationen av ett fantasilöst utbud av nytt och ett överflöd av repriser förefaller intresset av att höja de låga publiksiffror de senaste veckorna måttligt.

SVT, som med tanke på ovan nämna licens borde ha ett hyfsat kvalitativt utbud året runt, är visserligen oftast den minst sommartorra av de svenska tv-kanalerna. Vad nu detta påstående är värt.

Även om ambitionen är god kan det bli fel. Jag tvivlar inte alls på ambitionen bakom lördagssatsningen Tivoli, däremot på resultatet. Det var väl inte det virriga, osammanhängande töntiga det blivit som var meningen?

Tittarna har också genomskådat och spolat. Första avsnittens publik har halverats redan innan konkurrensen med fotbolls-EM.

Klokt nog riktar SVT som vanligt sommarblickarna mot England, mot BBC. Där finns en hel del med kvalitetsgaranti att hämta. Sommartorkans räddning.

Tack vare videon slipper jag, trots krock med Sverige-Bulgarien, exempelvis missa andra delen av Alibi på måndag. Paul Abbotts - mannen som även skrev Den tredje makten - senaste började möjligen lite halvtrevande men lyfte snabbt till den nivå som gör fortsatt tittande till ett måste. Fortsättning från BBC följer.

På tal om fotbollsfria zoner: Finns det möjligen någon Knutbyfri zon?

På tal om fotbolls-EM: Vem vinner svenskmatchen mellan SVT och TV4?

Veckans frizon

Trött på fotboll, trött på tv? Välj SVT2. Garanterat ljud- och bildfri i minst 16-17 timmar varje dygn.

Veckans jubilar

Ankan Kalle fyllde 70. Ingen kanal jag såg firade. Festen är kanske framflyttad till julafton.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons