Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-krönikan: Finalen på festivalen som samlar nationen

Annons

Nationen är samlad. I kväll är den förmodligen mer samlad, mer fokuserad på ett gemensamt intresse än någon annan gång under året.

Gissningsvis kommer vi att vara bortåt fyra miljoner som sitter där och stirrar, lyssnar och funderar på den eviga frågan om rätt låt vinner.

Det får vi hoppas att den gör i år också. Skulle någon annan än den som får flest poäng vinna är det ju någonting som inte stämmer.

Om bästa låten vinner är däremot en annan, mer svårbesvarad fråga.

Det lär nog diskuteras en hel del i landets tv-soffor denna afton. Själv överlåter jag åt andra, mer lämpliga än en tondöv, musikaliskt mycket måttligt begåvad tv-tyckare att avgöra det.

I min egen kristallkula tycker jag mig dock ana konturerna av Lena Philipson som en tänkbar vinnare. Eller är det möjligen After Dark? I bakgrunden kan jag också ana åtminstone ett vredesutbrott av Bert Karlsson, helst när så många kameror, mikrofoner och reporterblock finns i närheten som möjligt. Nästa år bör hela festivalen avgöras på Fame Factory i Skara, hävdar han.

Fast en poäng har trots allt skivbolagsdirektören. Lite mindre Stockholm, lite mer hela Sverige skulle kanske ge ett något mer varierat låtutbud än årets ganska likartade.

Jag har för övrigt hört den åsikten delas även av icke tondöva.

Någon kristallkula behövs inte för att ana den djupa suck av lättnad som farbror Scherman och kompani i TV4-huset drar när sista signaturen tonar ut i kväll.

Först Robinson, därefter melodifestivalen har inneburit ett stort antal lördagar i total tittarskugga.

Fyran har också valt passa sig genom vintern med filmer av ytterst varierande kvalitet.

Det är för övrigt inte bara lördagar som fyran hamnat i skuggan. Så är det nästan alla veckans sju dagar. Och det är, som jag tidigare skrivit, självförvållat. Var är kreativiteten, nytänkandet, de goda initiativen som en gång fanns i kanalen som var en injektion i svenska tv-rutor.

Nu tycks man helst vilja trona på minnen från fornstora dagar och köra en gång populära program i alldeles för många repriser. Farmens afrikanska flopp är bara ett exempel.

Fyrans huvudsakliga uppgift tycks vara att snåla mot tittarna och fixa maximalt med slantar åt aktieägarna.

Nu ska även nyhets- redaktionen bantas. Detta i en tid när en våldsam offensiv för att inte bli än mer torsk på tittare känns som det för lekmannen mest logiska.

Det bästa med fyran är faktiskt TV4 plus. Och det är väl inte meningen

Fyran har dess värre inget monopol på dumhet. SVT:s förslag att skrota programpresentatörer hamnar också högt på listan. Väldigt högt.

Levande och bra programpresentatörer är en av de små egenskaper som ger SVT dess profil, kanaler som satsar på kvalitet och lite stil. Utan "hallåorna" blir ju SVT som vilken annan reklamkanal som helst i programskarvarna. Frånsett reklamsnuttarna, förstås.

Men det är som alla vet viktigast med x antal minimalt sedda digitalkanaler...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons