Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-krönikan: En tjuvtitt på julens tv-klappar...

Annons

Att julen, trots de gröna gräsmattorna, kommer allt närmare behöver ingen tv-tittare tvivla på.

Det börjar märkas allt mer i tablåerna, åtminstone om vi tittar några dagar framåt. Det märks inte minst i de kommersiella kanalernas allt mer tröttande budskap. Men det finns naturligtvis en baktanke med att även trist, upprepande till synes uttråkande reklam också fungerar...

De kommande helgernas television är framför allt de licensfinansierade kanalernas. Medan SVT bjuder på ett utbud med en hel del på förhand intressant ligger de kommersiella kanalerna, TV 4 till viss del undantagen, ganska lågt. Både trean och femman låter exempelvis sina mest populära serier ta jullov i väntan på bättre tider...

Och det handlar naturligtvis om strategi, om ett ganska klokt tänk när antal tittare och antalet reklamkronor är det enda som räknas...

Varför då satsa speciellt hårt när konkurrensen ändå är övermäktig som under juldagarna?

Att SVT under julen och tiden däromkring dominerar som mest tror jag mest av allt kan förklaras med ett enda ord: Tradition.

De flesta av de program som drar riktigt många tittare har funnits med under så många år att det blivit en del av julfirandet.

Jag tänker inte bara på den där elaka ankan. Det handlar även om, "Svensson, Svensson", Karl-Bertil Jonssons julafton och påven. Det handlar om nostalgitrippen tillbaka till Allsång på Skansen och om den traditionella dramasatsningen.

Likt biograferna har SVT gjort juldagen till en premiärdag för några av sina större produktioner på senare år.

Fast när Snapphanar premiärsänds känns det ändå lite fuskigt. Serien har funnits i handeln på dvd sedan i slutet av november...

En julljuständare, i år Ingvar Oldsberg, tillhör SVT:s sätt att sätta extra prägel på julen genom att prata vänligt, främst med de ensamma som behöver helgtelevisionens sällskap bäst...

I TV 4 är det film för nästan hela slanten som dominerar julhelgen. Precis som vanligt alltså.

I tablån finns bland annat hela Sagan om ringen-trilogin för den som orkar. Ett konditionsprov ungefär som fem timmar Fanny och Alexander i SVT2 på juldagen.

Jag undrar förresten vilken repris i ordningen det är. Fyrans helgtopp blir nog som vanligt kvällen före med Bingolotto. Så har det i alla fall varit i ganska många år nu. Allt sedan "Loket" drog som mest.

Men betydligt mer närliggande än jul är denna lördagskväll.

Jag skrev själv för någon vecka sedan om de trista, tröttsamma temakvällarna i tvåan. Men som alltid finns det undantag. Kanske kan det bli ett undantag just i kväll när det nu så populära radarparet Anders och Måns ger sig på lördagsunderhållningen i tv genom åren.

Just lördagsunderhållningen har vi svenska tittare älskat att hata ungefär lika länge som den funnits.

Aftonens upptäcktsresa i arkiv från tider långt före att färgen fanns kan kanske visa om vi hade rätt eller fel. Det behövdes inte speciellt mycket för att en tittarstorm skulle bryta ut.

En sak är i alla fall ganska säker: Det behövdes knappast några slowmotionmaskiner på den tiden. Tempo var inte den främsta egenskapen i alla fall.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons