Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan: Detta måste väl vara ett tv-rekord

Annons

Det måste vara ett rekord på något sätt. På vilket sätt det är rekord vet jag i och för sig inte, men ändå...

När hörde ni senast talas om en tv-kanal som plötsligt lyssnade på sina besvikna tittare och ändrar ett tidigare med pondus fattat beslut? Jag kan i alla fall inte påminna mig när. Om det överhuvud taget har hänt...

Vi som tittar på tv ska helst sitta stilla och tysta i våra tv-soffor och helst inte lägga oss i.

Men tillräckligt många teg inte utan protesterade högljutt när TV4 sa stopp, la ner evighetssåpan Glamour, en eftermiddagsförströelse som efter sex år i TV4 och flera innan dess i andra kanaler, blivit en vana för många då lediga.

För få tittare, tyckte fyran. Men de få var tydligen tillräckligt många för att ledningen, påpiskade av tittarombudsmannen, ändrade sig.

Nåja, lite PR- och marknadsföringsstrategi finns det naturligtvis också i beslutet.

TV4 blir TV4 plus för Glamouranhängarna i framtiden. En kanal med bara hälften av den räckvidd fyran har men som naturligtvis vill sälja sig tillallt fler.

Men strunta i det, strunta i att det var Glamour också. Jag tycker det var starkt av TV4 att lyssna på en opinion. Det är som sagt inte tv-kanalernas bästa egenskap.

Men det var kanske en händelse som såg ut som en tanke när jag läste TV4: s verksamhetsberättelse häromdagen: Främst i raden av tyckare, före styrelseordföranden, före verkställande direktören, fick tittarombudsmannen ge sin syn på tv-året.

PR-trick eller inte? Till mig som läsare var det i alla fall en signal.

Verksamhetsberättelser är vanligtvis ingen rolig läsning. I alla fall inte för den som snabbast möjligt bläddrar förbi siffror och bokslut. Men skalar man bort det egna berömmet är faktiskt verksamhetsberättelsen från TV4 ett häfte med riktigt intressant läsning om television, inte minst den tv vi kan räkna med om ett, två eller tre år.

Mindre spännande, faktiskt mest förvånande, var däremot läsningen av SVT: s annonskampanj med ett par helsidor i de flesta av landets större tidningar, bland annat denna.

Jag trodde kampanjen Fri Television hade tystnat, men icke.

Vi fick i alla fall ännu ett exempel på SVT: s totala frihet att använda licensmedel lite hur som helst. Däremot läste jag inte ett ord om att lyssna på tittaropinioner hur starka de än är. Men det kommer kanske SVT att göra den dag tittarombudsmannen Claes Elfsberg blir lika hemtam i sin förhållandevis nya roll som Janne Andersson i TV4 är i sin.

Att det inte finns någon som helst samordning eller synkronisering mellan kanaler vet vi. Och det ska det naturligtvis inte i den fria konkurrensens namn göra heller. Men ibland känns krockarna snöpliga. Som i torsdags kväll när SVT sände första avsnittet av danska Försvarsadvokaterna och fyran nästan exakt samtidigt premiärvisade kriminalserien Murder City.

Själv valde jag Danmark. Dels för att de går 13 amerikanska serier på ett dussin i olika kanaler. Dels för att nästan alla danska serier som har visats i svensk tv varit riktigt bra: Riket, Matador och Mordkommissionen för att nämna några.

Och så finns ju Mordkommissionens La Cour med. Men i den här serien spelar Lars Brygmann advokat och heter Mikael Frank.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons