Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan Det våras även i televisionen

Annons

Utanför fönsterrutan har våren allt svårare att göra sig osynlig, tack och lov. Och faktiskt kan vi även där inne i mörkret framför tv-rutan hitta ett och annat vårtecken. Åtminstone med viss ansträngning. Jag syftar inte på de allt mer soliga väderprognoserna...

Även denna tid av året har faktiskt sin tv-trend.

Ni har naturligtvis också sett det i ett antal tablåer: Säsongsavslutning bakom ett antal program, säsongsstart i samband med nästan lika många nya.

Tv-kanalerna tar en sista sats under några månader innan det är dags för den traditionella sommardvalan.

I går var det exempelvis de senaste vintrarnas ständige vinnare Peter Harryson som sade adjö till både mamma och oss andra. För alltid, påstås det. Men räkna med att grundkonceptet återkommer i någon framtida form.

Att Saltön, som sade adjö i måndags, gör det är ju i princip redan utlovat.

Efter Lärn/Mannheimer-succén väntar för övrigt ett nytt måndagsdrama i SVT med start måndag.

Av vad jag sett och läst är det ett tredelat drama i ett något mer traditionellt SVT-stuk: Mörkt och ganska dystert, alltså.

Den som inte vill se en serie om våld, hot och droger, i fotbollsmiljö för säkerhets skull, bör välja en annan kanal.

Veckans mest marknadsförda och mest omskrivna säsongsstart var självklart "Desperate Housewives" i Kanal 5. En serie som föregåtts av sitt amerikanska rykte om såväl tittarrekord som tittarstormar.

Tittarna som följt de fem hemmafruarna vid Wisteria Lane har förresten varit väldigt många i x antal länder före Sverige.

Att redan premiäravsnittet lockade lika stor publik som bara de mest sedda avsnitten av kultserien Vänner gjorde både förvånar och inte förvånar.

Femman får ju ofta betala ett högt pris, sett i publik, för allt "slask" som ofta omger de godbitar som kanalens inköpare ofta finner.

Att påstå för mycket efter ett avsnitt är självklart fel. Men visst är det svårt att tänka sig något mer skruvat amerikanskt i alla fall.

Fyrans framgång denna vår är framför allt serien Lost, som behåller och även ökar sin publik vecka efter vecka.

Kanske är det därför kanalen nu i vår satsar på tre nya amerikanska serier. Den första, Tru calling, hade premiär sent i torsdags kväll. Inget i min smak.

De övriga två, Deadwood och Numbers, har sina premiärer i mitten och i slutet av månaden.

Apropå TV4: SM-finalen i hockey är kanalens storsatsning de närmaste veckorna. Jag skulle bli förvånad om fyran ens kommer i närheten av den klass Canal Plus haft på sina hockeysändningar under vintern. I fjol var det inte ens nära.

Fast å andra sidan får ju alla som vill se finalen nu.

Mer ishockey i vårsprickningen: Förre Moratränaren Harald Lückner är definitivt årets rookie i kommentatorsbåset. I nya Sport-Expressen är Lückner en alldeles utmärkt bisittare. Bättre än de nästan alla i samma funktion denna vinter.

Trots ovanan vet Lückner vad han ska säga, när han ska säga det och - inte minst viktigt - när han ska låta tystnaden tala.

Tänk om fler visste det...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons