Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönika: Hur nyttiga är dokusåpor

Annons

Glöm allt vad ni tidigare hört eller läst. Nu vet vi en gång för alla: Dokusåpor är nyttig television. De är åtminstone nyttig tv för yngre tittare.

Jo, det är alldeles sant. Jag läste det själv i tidningen härom dagen. I den här tidningen till och med.

Orden var dessutom en medieforskares för en vanlig, enkel tv-tittare det är självklart bara att böja sig för vetenskapen.

Fast själv började jag i sanningens namn mest associera till barnaårens fiskleverolja när jag läste det där.

- Det är nyttigt, sa mor.

Och det var säker alldeles sant. Det kanske rent av var jättenyttigt.

Men för mig var det framför allt äckligt, motbjudande, osmakligt. Något jag helst av allt ville slippa.

Mitt förhållande till dokusåpor i allmänhet är jämförbart. Måste jag av någon anledning svälja dem så gör jag som med fiskleveroljan: Blundar.

Skyll det gärna på åldersnojan om ni så vill.

Och som någon form av gardering ska också tilläggas att jag inte grundar mina åsikter Robinson som är ett lysande undantag.

Ingen annan av de dokusåpor som numera står som spön i backen i diverse kanaler kan på någon punkt jämföras med vad en välredigerad Robinsontimma i veckan var.

En titt i tittarstatistiken visar förresten också att både yngre och äldre tittare tröttnat ganska mycket.

För Big Brother hjälper inte ens kvällstidningarnas hjälp med marknadsföring på löpsedlarna.

Bara drygt 200 000 tittare är naturligtvis inget annat än en publiksiffra med fiaskostämpel även för Kanal 5.

Kanalen som också tycks ha dammsugit den amerikanska överskottsmarknaden för liknande kvalitetsprodukter har inte heller där hittat något som vunnit den stora publiken.

TV4 kan i alla fall trösta sig med att den förhoppningsvis sista årgången av Farmen tycks återvinna de inledningsvis förlorade tittarna. Om än tack vare minimal eller ingen konkurrens, i alla fall inte i den egna kanalen. Mitt i det lättsmälta ska fyran ha stjärna i betygsboken för torsdagskvällarnas tunga men intressanta studiosamtal med Göran Rosenberg och hans gäster.

Frånsett Kalla Fakta tycks av någon anledning fyrans samhällsprogram alltid förpassas till nattinétid.

Så är det med Rosenberg, och så är det med Hetluft. Varför? Det är likadant med oftast mycket intressanta CBS 60 minutes som man måste vara en mycket skicklig "tablådetektiv" för att inte missa.

Apropå grävande journalistik och att inte missa: På tisdag kväll sänder SVT1 det första av sex avsnitt i den brittiska thrillern Den tredje makten.

Mina erfarenheter av brittiska thrillers gör att jag inte vill missa den.

I kväll tänker jag inte missa Brottskod Försvunnen. Och kanske borde jag se tvåans helkväll på temat dum. Det är förmodligen sådana som mig det handlar om. Sådana som till exempel inte gillar dokusåpor.

Och som aldrig gillade fiskleverolja heller...

Veckans avspark

Avsparken såg lovande ut. Men håller trean resten av matchen också när den blivit landets ledande fotbollskanal? Fortsättningen emotses med spänning.

Veckans utspark

Ajöss, Kronér. Men en som tror att Bingolottos problem bara är en fråga om programledare tror fel. Fråga de förlorade tittarna om ni tvivlar.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons