Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals utan ström efter stormen

Annons

Tusentals hushåll har under natten varit utan ström i Dalarna efter det kraftiga stormoväder som drog in över länet. Fortfarande är tusentals hushåll utan ström bland annat i Leksand. Den kraftiga blåsten var som mest uppe i 29 meter per sekund i fjällen och runt 20 meter per sekund i tätorterna. Flera träd har blåst ned över vägar på flera håll men de största vägarna ska dock vara röjda från nedfallna träd.

Har stormen lämnat spår hos dig?
Maila oss och berätta på nyhet@daltid.se Skicka gärna bilder!

Inga större skador i Rättvik
Telekommunikationerna i kommunen drabbades av stormen och orsakade störningar under onsdagen, men trots att det blåste kraftigt i Rättvik under tisdagskvällen hade varken polisen eller Räddningstjänsten fått in några rapporter om några större skador i kommunen under onsdagen.


Plåttak blåste av i Borlänge
Borlänge Energi har arbetat under morgonen och förmiddagen med att röja undan träd som fallit över elledningar. Sången, Dalvik och Länsan var under hela natten utan ström.
Inger Gustafsson på Vårfrugatan i Gylle hölls vaken hela natten av stormen. En plåt från ett intilliggande hus flög rätt in i henns hus och krossade flera tegelpannor och förstörde dessutom ett stuprör.
– Takplåten landade bara några decimeter från köksfönstret, det är livsfarligt. Det skramlade om plåten ett bra tag innan den lossnade från huset.
Både polisen och räddningstjänsten kom till platsen för att surra fast de övriga takplåtar som satt på det intilliggande huset. Dessutom flög två plåtar till från huset.

Banverket sliter med nedfallna träd
Många träd har i natt blåst ned över tågbanorna i Dalarna och Banverket jobbar just nu fibrilt med att röja träd från rälsen.
Enligt Banverket går det inga tåg på följande sträckor:
Mora - Borlänge (Bör snart öppnas)
Avesta - Frövi
Repbäcken - Mockfjärd
Ställdalen - Khil

Banverket har under kvällen igår, natten till idag samt under morgonen och förmiddagen idag haft alla tillgängliga resurser ute för att röja upp i spåret. Stormen har varit mycket kraftig och många träd har blåst ner över spår och ledningar.

- Jag kan inte ge några tidpunkter, det blir i så fall bara gissningar, förutom Mora Borlänge som snart är avklarad, säger Tommy Dahlgren pressinformatör på Banverket.

Stormen stoppar tågen

Efter ovädret i natt har tågbanorna drabbats hårt av nedfallna träd och kraftledningar. Det har medfört stora problem för tågtrafiken i länet. För Tåg i bergslagen innebär det att tågen förmodligen kommer stå still länge.

- Jag var i kontakt med Banverket och vår operatör Tågkompaniet i morse och det ser väldigt mörkt ut, säger VD Tord Hult.

Förseningarna och trasslet med tågen idag gör att Tord Hult rekommenderar att inte åka kollektivt idag.
- Vi måste vara ärliga mot våra kunder, kan man undvika tågen idag ska man göra det tycker jag, avslutar Hult.

Mer läsning

Annons