Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals på kryddjakt

Annons

Det var Trädgårdens dag, som alltid äger rum under två dagar kring månadsskiftet april-maj vid Stackmora handelsträdgård och samtidigt 30-års jubileum.

- Därför passade vi på att inviga anläggningens nya tillskott: Kryddan, berättar trädgårdsmästaren, Lars- Olof Uleander, när tidningen gör ett nedslag under dagarna.

Lars-Olof hade klippt det blågula bandet tidigt på lördagsmorgonen och bakom en ny stor parkeringsplats med idyllisk gärdesgård i stället betongräcke som ram för parkeringsytan, reste sig den nya entrén.

För cirka 1,5 miljoner kronor, varav en halv miljon räknat i eget arbete, har ett inglasat trädgårdshus med hög takrymd skapats, med utrymme både för mycket dagsljus och höga växter.

Enligt Lars-Olof påbörjades bygget i november.

- Enligt namnet Kryddan, kommer mängder med olika kryddor och grönsaker att saluföras. Intresset för kryddor har växt, som ett djungellandskap hos människor, efter floden av matprogram, främst på tv.

Via den nya entrén fortsatte en strid ström av besökare till anläggningens övriga växtrike med dess breda blandning artrikedom och härdiga lokala växter.

Sortimentet av perenner, säsongsväxten som frodas över en sommar, lockade många.

Avdelningen benämnd fruktträdgården med östliga äpplesorter, likt Annas kanel och Moskvas päronäpple liksom andra tuggvänliga frukter från Baltikum, Finland och Ryssland kläs i blomsterprakt först om några veckor och mognad till hösten.

I Rosengården presenteras bland annat Kanadensiska rosor, känd för blomrikedom, härdighet och sjukdomsresistens.

Lars-Olof Uleander dirigerar över elva anställda.

Han fick intresse för trädgårdsodling redan under skolårens sommarlov. I mitten av 1970-talet blev han trädgårdsmästare och startade den handelsträdgård i Stackmora, som nu firar 30 år.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons