Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals jobbar i handeln

Annons

Svar till Orolig invånare:

Jag har i en artikel rent sakligt redovisat läget med en lång rad etablering och ett positivt näringslivsklimat i Borlänge kommun. Detta är resultatet av många människors och aktörers arbete.

Oavsett om man är kritisk till detta är eller ej så är det min uppfattning att arbetet för fler etableringar och arbetstillfällen i Borlänge är den viktigaste frågan.

Den öppna arbetslösheten på 4,6 procent måste ned. Sedan tycker jag att de arbetsmarknadspolitiska åtgärder som genomförs är bra, men ingen slutlig lösning.

Du är kritisk till handelns utveckling i Borlänge. Jag tycker det är bra att allt fler handelsföretag söker sig hit. Tusentals människor i Borlänge arbetar inom handeln. Den är att betrakta som en av våra basnäringar.

För min del kommer jag att arbeta vidare för fler etableringar och sträva efter att kommunen ska vara en aktiv part i förhållande till handelsföretagen. Allt annat vore rena dumheterna.

Alternativet för dessa handelsetableringar är orter som Karlstad, Västerås och Gävle. Borlänge måste klara den konkurrensen.

Bokslutsprognosen för kommunens budget 2004 ligger på minus 26,1 miljoner kronor till årets slut. Orsaken står att finna i bland annat ökade kostnader för placeringar av ungdomar på vårdhem, ökade socialbidrag och kostnader inom äldreomsorgen.

Detta är inte bra, och vi tar situationen på det djupaste allvar. Det jobbas intensivt för att nedbringa underskottet.

Du försöker ge en förklenande bild av Framtidsdalen och ge den skulden till ekonomiska problem. I dag arbetar 2 800 personer i det så kallade Framtidsdalsområdet.

Det är en oerhörd tillgång för Borlänge och är en av detta läns intressantaste områden för etableringar. Det finns breda majoriteter i kommunfullmäktige för denna satsning. Så är det också för så mycket annat.

När det gäller skolan så har antalet lärare och vuxna i våra skolor, genom Wernersonpengarna från regeringen, ökat. Vi ligger också på rikssnittet när det gäller personal på dagis.

Nu kommer också särskilt riktade pengar till förskolan, vilket de borgerliga på riksplanet är emot. Det är viktiga pengar som kommer att förbättra situationen.

Med de nya dagisplatser som skapats är bedömningen att kösituationen nu är inom kontroll. Barn- och skolnämnden har krävt ytterligare medel för att klara framtiden. Jag hoppas vi ska klara det i budget 2005.

När det gäller investeringsprojekten så kommer vissa att få skjutas upp på grund av fördyrade kostnader och hetare priser i byggbranschen. Min åsikt är dock att skolor och äldreomsorg måste prioriteras före vägar när budgetberedningen för 2005 ska ta ställning.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons