Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tusen kvinnor mördas varje år"

Annons

Kristina reste till Pakistan i en liten delegation med, bland andra, s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul. Syftet med resan var att samla fakta om kvinnoförtrycket, hedersmord och möjligheten att väcka EU och FN för Pakistans problematik.

- Vårt besök blev mycket uppmärksammat. Vi följdes av tv, tidningar och radio. Vi pratade med utsatta kvinnor och deras anhöriga som suttit fängslade.

- Kvinnoförtryck och hedersmord är nedtystat trots att det är vardagshändelser. Efter landsförvisade premiärminister Benazir Bhutto har landet militärstyre. 90 procent av Pakistans budget går till militärmakten. Pengarna behövs i stället till utbildning, sociala frågor och människors fri- och rättigheter.

Tusen kvinnor mördas varje år i Pakistan, berättar Kristina Guffars. Den inofficiella siffran för kvinnomord är mycket större.

- Pakistans kvinnor lever farligt. Flickor gifts bort i låg ålder, protester kan resultera i hedersmord.

Kristina Guffars är övertygad om att svenska kvinnors engagemang kan rädda grupper av pakistanska kvinnor från förtryck och hedersmord, det sista alls inte knutet till någon religion.

- Hemma igen märkte jag förändringen i min egen syn på det muslimska. Få kvinnor bar slöja i Pakistan. Yngre män är demokratiskt intresserade och mer öppna för jämställdhet. Det bådar gott.

Resultatet av internationella kvinnorådets resa till Pakistan länkas samman i ett biståndsprojekt. Sida bidrar med en del.

Andras hjälpslantar kan sättas in på La Lunafonden pg 50197-3.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons