Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen gripna i iranska polisrazzior

Annons

I ett nytt tillslag mot moraliskt förfall har polisen i Iran gripit över tusen "ligister", rapporterar iranska massmedier. Polisen har fått kritik för hårdhänthet och för att ha visat upp misstänkta offentligt.

Razziorna, som började i torsdags, ingår enligt regimen i en plan för att "öka den allmänna säkerheten". Tidigare har tusentals kvinnor blivit varnade för sin klädsel som bedömts som oislamisk.

Enligt Teheranpolisens chef Ahmad Reza Radan, refererad av den halvofficiella nyhetsbyrån Fars, ska polisens beslutsamma operation genomdrivas "till sista ligist". Han säger att polisen redan har gripit ett hundratal grova förbrytare, omkring 300 av deras närmaste kumpaner och 700 som gjort sig skyldiga till lindrigare lagbrott.

Medierapporteringen i Iran har dock kommit att handla mindre om antalet gripna än om hur polisen behandlat dem. Bland annat har de fått vattenkannor för toalettvätt hängda om halsen. Flera tidningar har tryckt bilder på en gripen man, halvklädd och barfota med två sådana plastkannor på sig.

Andra bilder har visat svartklädda poliser poserande med en långhårig misstänkt. Enligt dagstidningen Sarmayeh har flera gripna tvingats rida på en åsna "som en varning till andra". Samma tidning påpekar att det inte finns något lagrum för att hänga vattenkannor på misstänkta.

Irans högste polischef general Esmail Ahmadi Moghadam medger att övertramp har gjorts och att man ska ta itu med dessa poliser. Men han säger också att varje gång gripna har paraderats i grannskapet har det skett med åklagares tillstånd.

Chefsåklagare Mortazavi säger att polisoperationen är inriktad på knivbeväpnade ligister, utpressare, våldtäktsmän, innehavare av "syndanästen" och personer som dricker alkohol offentligt. Sådana anses härja främst i fattigare bostadsområden.

TT

Mer läsning

Annons