Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets parlament sade nej till Gül

Annons

Den turkiske utrikesministern Abdullah Gül misslyckades för andra gången att få parlamentets stöd för sin kandidatur till presidentposten.

Författningsdomstolen ogiltigförklarade tidigare i veckan _ efter en tydlig vink från militären _ parlamentets första försök att välja ny president. Parlamentet ansågs inte beslutsmässigt sedan oppositionen bojkottat omröstningen just i avsikt att sabotera valet.

Oppositionen uteblev även från söndagens omröstning. För att resultatet skulle godkännas hade det krävts att 367 ledamöter fanns på plats.

Det sekulära etablissemanget _ anfört av militären, rättsväsendet och statsförvaltningen _ hävdar att om Gül blir president kommer regeringen, med rötterna i den islamiska rörelsen, att riva upp den strikta åtskillnad mellan politik och religion som varit en helig princip för Turkiet alltsedan republikens grundande 1923.

Hittills sedan Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) kom till makten 2002 har den strikt sekuläre presidenten Ahmet Necdet Sezer konsekvent lagt in veto mot alla lagar han har uppfattat som försök till islamisering.

Ett parlamentsutskott godkände i lördags flera förslag till grundlagsändringar som bland annat innebär att presidenten hädanefter ska väljas direkt av folket. Turkisk press bedömer att regeringens förslag till författningsändringar har ett folkligt stöd. Eftersom ett av oppositionspartierna också står bakom dem kan de lätt röstas igenom i parlamentet endera dagen, men det kan enligt analytiker leda till ny konfrontation med militärledningen och sannolikt domstolsprövning.

TT

Mer läsning

Annons