Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets ledare hotar hoppa av

Annons

Om han inte kan bilda en ny enpartiregering efter söndagens parlamentsval, tänker Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan lämna politiken.

Erdogan gav det beskedet under ett valmöte på tisdagen. Det kan tolkas som ett taktiskt utspel, ägnat att i sista stund locka tveksamma väljare att rösta på regeringspartiet AKP, men det finns också en konkret förklaring.

Om inte AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet, kan fortsätta att leda en enpartiregering med majoritetsstöd, hamnar Turkiet i en mycket besvärlig situation.

Polariseringen mellan de förment sekulära partierna och det förment islamiska AKP har drivits så långt att ett samarbete över blockgränserna verkar omöjligt. Tungan på vågen i det nya parlamentet kan bli ett antal kurdiska ledamöter som väntas bli invalda som formellt partilösa kandidater. De kan tänka sig att stödja AKP, men för Erdogans parti vore det nästintill politiskt självmord att bli beroende av kurderna.

De flesta politiska bedömare i Turkiet räknar med att militären i ett sådant läge skulle hitta ett svepskäl att tvinga Författningsdomstolen att utesluta kurderna _ så skedde senast 1994 _ och i nästa led försöka upplösa AKP.

Faller AKP och Erdogan faller till stor del också det turkiska reformprogrammet. Landets redan i dag långsamma närmande till EU riskerar att tvärstanna.

TT

Mer läsning

Annons