Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiet planerar att invadera norra Irak

Annons

– Vi kommer att ta detta steg så fort parlamentet godkänner förslaget om att tillåta de väpnade turkiska styrkorna att gå in (i norra Irak), sade Sahin till tv-kanalen NTV.

Det turkiska parlamentet väntades senare på torsdagen ta ställning till regeringens förfrågan om trupper i norra Irak. Samtidigt skulle de folkvalda avgöra om USA får använda landets luftrum vid kriget mot Irak, något som regeringen föreslagit.

– Våra soldater kommer att korsa gränsen bara i humanitärt syfte. Om det kommer en stor flyktingvåg mot vår gräns så kommer vi att stoppa flyktingarna på andra sidan gränsen för att ge dem bistånd i humanitära hjälpcentraler där, sade Sahin.

Men i regeringens invasionsförslag talas det även om att kurder na i norra Irak kan komma att försöka bilda en självständig stat i samband med kriget.

Ankara fruktar att en sådan utveckling skulle kunna uppmuntra separatister i Turkiet.

I förslaget beskrivs det hur turkiska kurder som tagit sin tillflykt till Irak planerar att utnyttja kriget för att trappa upp kampen mot Turkiet.

De irakiska kurderna har tidigare varnat för att en turkisk invasion kan leda till ett veritabelt blodbad. De kurdiska styrkorna har hotat att strida mot turkiska trupper om dessa korsar gränsen.

Mer läsning

Annons