Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiet hotar jaga kurder i Irak

Annons

Turkiet bör gå in med trupper i norra Irak för att krossa de turk-kurdiska rebellgrupper som gömmer sig där, sade den turkiske överbefälhavaren Yasar Büyükanit på torsdagen i Ankara vid en av sina sällsynta presskonferenser.

Han sade att armén är beredd att gå in i Irak så snart den får klartecken från parlamentet. Han tillade att "vi kommer att lyckas", men sade också att militären inte har bett parlamentet i Ankara om någon tillåtelse för inmarschen.

Büyükanit underströk att ur militär synvinkel är en sådan operation oundviklig om kurdgerillan ska kunna kväsas.

Den i Turkiet förbjudna rörelsen PKK (Kurdistans arbetarparti) beräknas ha omkring 4|000 man under vapen i norra Irak. Därifrån slår gerillan till mot mål inne i Turkiet.

Den turkiska regeringen har gång på gång uppmanat Iraks regering och de amerikanska ockupationsstyrkorna i landet att stoppa rebellerna. Den har också sagt att den förbehåller sig rätten att, i enlighet med folkrätten, skicka egna styrkor in i Irak för att bekämpa kurderna om Bagdad och Washington fortsätter att slå dövörat till.

Büyükanit sade på samma presskonferens att armén har genomfört flera större offensiver mot PKK i östra Turkiet den senaste veckan. Det har kommit nyhetsrapporter om många dödade gerillamedlemmar.

TT

Mer läsning

Annons