Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisttips - via telefon

Annons

I juni förra året tog Mathias sin examen på högskolan i Borlänge, då hade han läst till en magisterexamen i informationsteknologi.

- Det gick segt att få jobb inom IT-branchen när jag hade tagit examen, arbetsmarknaden är inte på vår sida, så jag och Anders Olsson spann vidare på hans examensarbete och kom fram till att vi skulle försöka vidareutveckla det, säger han.

Kompisen Anders Olssons hade tidigare gjort ett examensarbete om en liknande sms-tjänst och i oktober förra året började Mathias och Anders arbeta med sms-tjänsten.

De tog kontakt med Borlänge & co som nappade direkt.

- Vi har jobbat med det här i fyra, fem månader och nu är det i princip klart. Nu ska vi köra ett testår och se hur det går, sedan hoppas vi på att fler dalakommuner vill vara med.

Projektet drar i gång på riktigt om två veckor. Då ska turister och bofasta i Borlänge kunna använda tjänsten. På en hemsida på Internet fyller man i sitt mobilnummer, hur länge man tänker stanna och vad man vill ha information om. Sedan får man sms om olika aktiviteter, helt gratis. Det är företagen som betalar för tjänsten.

- Vi ska träffa folk från andra dalakommuner nästa vecka och berätta mer om sms-tjänsten. Förhoppningen är att Falun, Gagnef, Ludvika och Säter också går med så att turister kan få information från olika delar av Dalarna, säger han.

Ännu är inga kontrakt skrivna, men många företag i Borlänge har visat intresse, bland andra Framtidsmuséet, Rommetravet, Aqua Nova och flera restauranger. Nästa vecka skrivs kontrakten och om två veckor ska tjänsten vara i gång.

- Drömmen är att det växer och att kommuner i hela Sverige går med men vi börjar med Dalarna.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons