Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisthandeln - en god affär

Annons

Gågatan är smockad med folk och parkeringarna ser ut som lapptäcken om man kisar. Turistinvasionen ger full rusch i butikerna.

- Sommaren är enormt bra! Vi har aldrig haft så mycket turister som nu, och det är nästan lika mycket norrmän som svenskar, säger Torbjörn Haga, medlem i Mora Köpcentrum och anställd i klädaffären Kompis.

Minst lika bra går det för Ica Matekonomen i Mora-Noret.

- Vi har rekordförsäljning, en ökning på 20-25 procent. På årsbasis innebär det 20-25 miljoner kronor, säger butikschef Per-Eric Döss och räknar upp vilka varor som är eftertraktade:

- Vi säljer fruktansvärt mycket grillat, engångsartiklar som tallrikar, knivar och gafflar, bröd ... typisk sommarmat.

Även för centralt belägna Ica är skillnaden mellan årets och fjol- årets sommaromsättning stor och ligger mellan 15 och 20 procent. Kunderna, varav en femtedel är norrmän, väljer främst lättlagad mat. Samma gäller för Konsumbutikerna i Mora, där de norska turisterna köper chark, tobak, kött, läsk, öl, chips och konfektyr. Butiken i Noret säljer för 10-15 procent mer än förra året.

För centrala Hemköp, däremot, är det annorlunda.

- Man funderar ju lite när det är en så stor ökning på campingen, men försäljningen motsvarar förra året, säger Börje Söderlund, chef.

Inte heller personalen på Intersport Johns i Mora märker mycket mer av turisterna än att det är nya ansikten som cirkulerar mellan hyllorna.

- Man känner knappt igen en enda människa, säger butikschef Bengt Gustafsson.

- Den här måndagen var den bästa någonsin, vi sålde 300 plagg och 150 par skor. Annars är det samma siffror som förra året, fortsätter han.

Perioderna oktober-mars och april-september har ungefär lika stor omsättning, men det är bara december som slår juli vad gäller inkomster.

Chefen för Systembolaget har inte tid att prata med tidningen eftersom hon är fullt upptagen med att packa upp varor. Men hon tror att försäljningen är bättre i år och bekräftar att det är många norrmän som handlar.

- För vi är väldigt billiga och de köper mer märkesvaror än svenskar, säger Mora Köpcentrums Torbjörn Haga.

- Vi säljer för bra mycket mer än förra året, men det är svårt att säga hur mycket turisterna betyder. Det kommer också mer folk från Vansbro, Malung och Orsa hit.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons