Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistföretag vill sälja anläggning i Björsjö

Annons

Sedan några år tillbaka har Roger Sjöberg och Kalle Dahl varit ägare till Björsjö Lodge och Konferens, samt campingen i Malingsbo.

Tidigare hade de även ett tiotal stugor i Malingsbotrakten som de hyrde ut, men samtliga stugor har nu avyttrats, kvar finns anläggningarna i Björsjö och Malingsbo.

De flesta campingplatser i Sverige har de senaste åren visat upp en ökning av antalet gästnätter. Trenden är att intresset för camping ökar i hela landet. Men på campingen i Malingsbo har trenden varit stillastående och med något år med minskat antal besökare.

Kalle Dahl tror att förklaringen dels ligger i att han och Sjöberg inte haft möjlighet att lägga den tid på anläggningen som behövs.

-Campinggäster är kritiska och blir det något som släpar efter så lämnar de campingen och det är väl något av det som skett, säger Kalle Dahl.

Konkurrensen inom konferensbranschen är mycket hård och det gör att den som har en sådan anläggning måste ha ork och tid att jobba med att få dit kunder.

-Som det varit har vi varit splittrade och det har gjort att ingen av verksamheterna har skötts på ett sådant sätt som de borde, säger Dahl.

Att de nu väljer att sälja eller arrendera ut anläggningen i Björsjö beror på att campingen inte kräver personal på samma sätt och att den passar dem bättre.

-Ingen av oss är kock och det innebär att vi måste ha en sådan anställd, förklarar Dahl.

De vill ha cirka 2,5 miljoner kronor för anläggningen i Björsjö och Dahl tror att en lämplig köpare är någon som är kock och har en familj där fler kan jobba i företaget.

-Som en bas finns det ett uppdrag att laga skolmat åt 60 elever på Björsjö skola och till 100 elever i friskolan Gubbo-Jobsbo och det kommer vi att lämna till en ny ägare, säger Kalle Dahl.

Under kommande sommar kommer de inte att göra några stora förändringar på campingen i Malingsbo.

-Vi kommer inte att ha någon restaurang, men däremot ett enklare kafé i en av byggnaderna och dessutom kommer vi att satsa på försäljningen i butiken, berättar Dahl.

Han framhåller att målsättningen är att göra Malingsbo camping till en naturcamping för barnfamiljer, där det råder lugn och ro.

- Vi kommer även att se över storleken på platserna inne på campingen och om det är möjligt att göra dem lite större.

Dahl tror att det finns ett önskemål från camparna att det ska vara lite mer luft mellan platserna.

Med de satsningar och åtgärder som planera räknar han med att intresset för campingen ska öka och därmed antalet gästnätter.

Malingsbo-Björsjö Turism AB har under flera år brottats med ekonomiska problem och 2002 redovisade bolaget en förlust.

Hur det ser ut för 2003 vill inte Dahl kommentera, han framhåller dock att det går åt rätt håll.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons