Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisterna väljer Siljan

Annons

En ökning på 5-10 procents är vad Lars LiIjegren talar om. Eftersom den totala omsättningen för turismen i området ligger på 1,7 miljarder kronor innebär ökningen åtskilliga hundra tusen kronor till trakten.

Siljan Turism är ett samarbete mellan Orsa, Mora, Rättvik och Leksand och siffrorna inkluderar allt från boende och inträde till restaurangbesök och shopping.

- Vi såg att semestrandet i Sverige ökade redan förra året och sedan kom den 11:e september som spädde på trenden, säger Liljegren.

- När vi märkte att det fanns intresse slog vi på trumman allt vad vi orkade. Vi har marknadsfört oss absolut så mycket vi har kunnat och det är lätt när det finns så många fina ställen att visa upp, fortsätter han.

Siljan Turism har lagt ned tio miljoner kronor på reklam och träffat rätt vad gäller partners och forum, säger Liljegren. De har bland annat samarbetat med tidningen ICA-Kuriren, som har en målgrupp som i mycket liknar den grupp som kommer till bygden. Det är framför allt barnfamiljer, men också äldre par med utflugna barn. Över 80 procent av besökarna är svenskar. Av besökare utifrån är det mest norrmän och tyskar.

- Vi lever på bredden i utbudet. Vi har små men naggande goda arrangemang att erbjuda. Det gör att vi inte är så beroende av vädret, för vår del kan det gärna vara en vanlig svensk sommar, säger Lars Liljegren.

Enligt Europeiska turistforskningsinstitutet (ETOUR) ligger Dalarna högt på listan över populära semesterorter. Bland planerade resemål kommer området på tredje plats efter Stockholm och Västra Götaland. Undersökningar visare också att kultur är den viktigaste faktorn för en majoritet av svenskarna när det gäller val av semesterort. Det ser Lars Liljegren som en fördel för Siljansbygden, som har väl bevarade traditioner och ett brett kulturutbud.

Över en tioårsperiod har turistströmmen varit jämn och säker. Årets uppgång gör att ny tillförsikt och nya projekt får ökat utrymme. På Siljan Turism planerar man redan inför nästa sommar.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons