Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisterna väljer Mora

Annons

- Vad det handlar om är att etablera Mora som den naturliga inkörsporten till Dalarnas fjällvärd och för hela Siljansbygden, menade Lars Axelsson.

Det innebär att turistnäringen i norra Dalarna värnar Mora-Siljan flygplats, tågtrafiken till Mora samt Mora som knutpunkt för bil- och busstrafik.

- Knutpunkt Mora är något vi ska kunna samlas om för att inte splittra oss på alltför många alternativ, menade Lars.

Det innebär att även Sälenfjällens företag ser Mora som en naturlig inkörsport till dalafjällen. Ett ställningstagande som fick kommunrepresentanter från Malung att reagera med tanke på behovet av en upprustning av vägen genom Västerdalarna mot Sälen.

- När det gäller vägar så berörs vi både i Sälen och Idre av trafik som kommer in via Mora, men också den trafik som kommer från Göteborgsområdet som kommer via Malung, menar Lars Axelsson.

Därför är det av värde att även vägen till fjällen över Malung och Lima rustas, det medan riksväg 70 från Älvdalen mot Särna nu ska få sin efterlängtade upprustning inom kort.

För hela området kommer ett nytänkande vad gäller vägval att snart stå för dörren.

Om tre år är motorvägen förbi Uppsala och upp till Gävle klar. Det innebär att trafiken till och från Stockholm får en utmärkt väg från Stockholm och ända fram till Falun. En väg med motorvägsstatus och hastigheten 110 km/tim merparten av sträckan. Det gör att vägen via Gävle blir ett naturligt val för fjällturismen. Det trots att den är 28 kilometer längre. Något som gör att trafiken över Sala och upp genom Dalarna torde minska i betydelse högst väsentligt.

Genom att region Siljan och turistnäringen nu kan enas om en satsning på "Knutpunkt Mora" torde det också kunna påskynda det efterlängtade byggandet av en förbifart förbi Mora.

Mer läsning

Annons