Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisterna räddar handeln

Annons

Handeln i Dalarna har klarat sig över förväntan trots att länets befolkning minskat under de senaste sju åren. Orsaken är att Dalarna är ett stort turistlandskap. Det framgår med all tydlighet av statistiken.

Handels Utredningsinstitut räknar fram ett index som i teorin blir 100 i kommuner och län där folk handlar allt från limpan och skorna till frysen hemma.

Ser man till hela länet hamnar index på 94 för år 2 000. Totalt omsatte handeln i länet det året 10,1 miljard kronor, men borde kunnat omsatt 10,8 miljarder.

För dagligvaruhandeln, alltså mat och annat vi köper i livsmedelsbutiken är siffran dock hela 107. Det är alltså turisterna och i någon mån gränshandeln som ser till att det säljs mera mat i Dalarna än dalfolket egentligen orkar stoppa i sig.

Sällanköpshandeln, alltså kläder, möbler, vitvaror, tekniska prylar, är det däremot sämre med. Här hamnar index för länet totalt på 81 procent.

Vi gör alltså en hel del inköpsresor till andra län, främst torde det vara Stockholm, men även Gävleborgs län (Ikea i Valbo) och Västmanland (Västerås)

Dessutom har vi uppenbar-

ligen inte fått turisterna att handla några större mängder sällanköpsvaror.

Här säger dock statistiken inte hela sanningen, eftersom alla de saker som gästerna köper direkt hos de mindre hantverkarna runt om i länet inte är inräknade.

Skillnaderna i hur mycket vi handlar hemma i Dalarna är också stora mellan kommunerna. För handeln totalt ligger Borlänge med sina 127 procent i topp. På andra plats kommer Mora med 116, Malung 108 och Falun på 107 procent.

I botten ligger Gagnef, Smedjebacken och Säter med strax under 50 procent. Förklaringen till detta är förutom turisterna: shoppingresor inom länet, arbetspendling men naturligtvis också tillgång på butiker.

Detta blir riktigt tydligt när man tittar på sällansköpshandeln.

Det är bara Borlänge och Mora som ligger ordentligt över vad den egna befolkningen borde kunna handla, Borlänge på hela 140 procent och Mora 118 procent. Falun pendlar de senaste åren runt 100 procent.

Det är alltså till dessa tre orter som dalfolket reser för att köpa kläder, tv m m. Sämst sällanköpshandel har Gagnef med 15 procent. Låg är den också i Vansbro, Orsa, Älvdalen, Smedjebacken och Säter.

Inom dagligvaruhandeln är det däremot Malung som toppar helt utan konkurrens med hela 159 procent. Närmast efter kommer Älvdalen med 132 procent.

Turismen i Sälen och Idre slår alltså igenom mycket kraftigt. Även i Mora och Rättvik kompenserar turisterna mer än väl det bortfall hos dagligvaruhandeln som arbets- och shoppingresorna ger. Mora ligger på 113 procent och Rättvik på 106 procent.

Leksand däremot kommer "bara" upp i 99 procent. Här kompenserar turisterna bara nätt och jämnt det stora antalet arbetsresor.

Falun, där ju många från andra kommuner jobbar, ligger 114 procent och Borlänge som också har stor arbetspendling ligger på 113 procent.

Det samma gäller Ludvika med sina 113 och Avesta med 110 procent.

Lägsta siffran inom dagligvaruhandeln redovisas för Säter 63 procent och Smedjebacken 64 procent.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons