Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister slipper parkeringsböter

Annons

Första kravet från kronofogden skickas automatiskt ut i fall det finns en fullständig adress. Blir det inte betalat då, gör kronofogden en undersökning. Man tittar då på om det finns ett personnummer, vilket sällan är fallet. Sedan tittar man på beloppet och undersöker om personen i fråga har andra skulder hos kronofogden. Handlar det bara om parkeringsböter, kan man inte göra något mer. Då läggs beloppet på ett vilande konto och kronofogden fortsätter med att skicka krav en gång per år.

- Parkeringböter är inte indrivningbara i andra länder. Vi kan bara skicka krav en gång om året och hoppas på att de betalar. De som vill vara rena i registren betalar, säger Monica Ros, vid kronofogdens utlandsindrivning i Falun.

De som inte betalar parkeringsböter får en betalningsanmärkning hos kronofogden. Endast om de ansöker om svenskt medborgarskap kan obetalda p-böter vålla problem.

Kommunens parkeringsvakter väljer oftast att inte lappa utlandsregistrerade bilar.

- Om de inte står trafikfarligt, lappar vi inte dem. Det är ändå svårt att få in pengarna, säger Lena Ädling, parkeringsvakt i Falun.

I stället får utlandsregistrerade bilarna en "aja- baja" lapp, där det står att gatukontoret vill uppmärksamma föraren att bilen är felaktigt uppställd.

Efter Lena Ädlings förslag ska man nu trycka "aja-baja" lappar på flera språk, framför allt på engelska och tyska.

- Vi vill lära dem att parkera rätt, säger Lena Ädling, men om vi ser fler felparkerade svenskregistrerade bilar och däribland en utländsk bil, så lappar vi alla.

I fall det handlar om en regel- eller skyltändring, kan även svenska bilar få "aja-baja" lappar i början.

Men i de flesta fallen kan en svenskregistrerad felparkerad bil räkna med felparkeringavgifter.

Är det rättvist att bilisterna behandlas olika?

- Vi försöker att behandla alla lika. Men som ni själva har tagit fram, så vet vi att det är svårt att driva in pengarna från utlandet. Vid vissa tillfällen kan vi ha överseende med dem. Vi försöker påpeka för turister, både muntligt och med "aja-baja" lappar, att de står fel. Men det försöker vi göra med svenskarna också, säger Christina Stråhle, tillförordnad gatuchef och ansvarig för parkeringsövervakning på Falu kommun.

De tre kommunalt anställda parkeringsvakterna, eller parkeringsövervakarna, som de egentligen kallas, måste i år lappa bilar för över en halv miljon kronor. Så mycket beräknar kommunen att dra in från felparkerade bilar i Falun.

Era parkeringsövervakare måste lappa minst 4-5 bilar varje arbetsdag om man ska få in de pengarna som kommunen räknar med?

- Det är inget vi tänker på- att vi ska driva in den summan, nej!

Hur många parkeringsböter och hur många "aja- baja" lappar delas ut i genomsnitt varje dag?

- Det har jag ingen aning om.

Vad har ni för policy när ni är ute och jobbar?

- Vi har inga generella regler och ingen policy, utan det avgörs från fall till fall. Och då är det parkeringsövervakarna som själva bedömer om de ska botfälla eller inte. Men vi försöker vara snälla mot alla, både turister och andra. Vi vill hellre hjälpa än stjälpa, säger Christina Stråhle.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons