Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister längtar ut på landet

Annons

Familjen Olersbackens gästfrihet ger Enviken många internationella gäster under somrarna.

Malou Olersbacken tycker om att dela med sig av kultur och traditioner och berättar att gästerna alltid är intresserade och nyfikna. Det är tydligt att hon tycker om att möta nya människor.

- Vi har haft gäster från Ryssland, Frankrike, Holland, Spanien. Många från Sydeuropa fascineras av våra små svenska gårdar och vi tycker det är kul att visa upp ett levande svenskt jordbruk, säger hon.

Just den här veckan bor en tysk familj på gården. De har som vana att alltid bo på lantgård när de är ute och semestrar. För barn som tycker om djur och hästridning och föräldrar som vill upptäcka Dalarnas kulturliv och natur är lantgårdsvistelsen ett perfekt alternativ.

- De utländska turisterna vill komma och bo så här. Vi tar med dem ut ibland men oftast klarar de sig själva. Det finns så mycket att göra och se här i området, säger Malou.

Även om flera av gästerna kommer från utlandet är majoriteten fortfarande svenskar. Många är barnfamiljer från Stockholm.

- De vill bara komma ut och ta det lugnt. Barnen får se djuren och gården. De brukar häpna över hur tyst och lugnt det är, de stiger upp vid tio, utsövda och nöjda.

Olersgården erbjuder boende med självhushåll i en gammal och vacker sidobyggnad. Det händer även att gäster stannar en natt eller två enligt det mer hotelliknande bed and breakfast-konceptet.

Bokar gör man via LRF:s katalog "Bo på lantgård" där alla gårdar i Sverige finns med. Hos Malou och Jan Olersbacken brukar det vara fullt för jämnan.

De är båda hobbyjordbrukare och har vanliga jobb att hinna med, men gården är ett stort intresse. Nu har de 12 kor, tre hästar och en livlig hund som heter Vilma. Förutom djuren kräver slåttern och alla byggnader en hel del arbete.

- Vi vill ha bondgården levande. Djuren håller landskapet öppet och ger kött till mat och försäljning.

Olersgården har anor från 1646 och har funnits inom släkten sedan starten för 354 år sedan. Malou och Jan tog över efter Jans föräldrar 1991. I byggnaderna finns många gamla möbler och redskap, ett paradis för de med intresse för antikviteter och historia.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons