Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister försvunna i "dödens land"

Annons

Kidnappningen skedde i tisdags kväll, när två turistgrupper körde genom Dalol 80 mil nordost om Addis Abeba på väg till saltgruvorna i nordöstra Afar. Området beskrivs som ett av världens varmaste och mest ogästvänliga platser. Inga turister tillåts resa i regionen utan beväpnad eskort.

På grund av de bristfälliga kommunikationerna var mycket kring kidnappningen ännu på fredagseftermiddagen oklart. En talesman för den etiopiska regeringen sade att den försökte få uppgifter bekräftade, men att arbetet var besvärligt.

Researrangören uppgav dock att elva fransmän ingick i den första gruppen. I den andra ska tre britter rest och eventuellt en italiensk medborgare. En av britterna, som är gift med en brittisk diplomat i Addis-Abeba, har dock dubbelt medborgarskap, vilket kan förklara varför uppgifterna om antalet kidnappade varierar mellan 14 och 15.

I konvojerna ingick även sju av researrangörens anställda samt fyra polismän.

Vilka som ligger bakom kidnappningen var på fredagen okänt. Franska ambassaden har sänt en delegation till Afar för att försöka utreda händelseförloppet.

Nordöstra Afar var mellan 1998 och 2000 skådeplats för ett blodigt gränskrig mellan Etiopien och Eritrea, som beräknats ha skördat minst 100 000 människoliv. I området finns fortfarande stråtrövare, samt en rebellgrupp kallad Afars revolutionära demokratiska enhetsfront. Rebellerna kidnappade 1995 en grupp italienska turister, men de släpptes två veckor senare.

Afar är ett lockande resmål för äventyrslystna resenärer. Medeltemperaturen är 34 grader, men ofta är det väsentligt varmare. I området finns vulkaner, urgamla saltgruvor och enorma förbrända slättlandskap. Den brittiske upptäcksresanden Wilfred Thesiger kallade Afar "ett sannskyldigt dödens land".

I Afar har även några av världens äldsta mänskliga fossil påträffats. Mest känd är "Lucy" som levde där för tre miljoner år sedan och hittades 1974.

TT

Mer läsning

Annons