Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistanstormning väntas

Annons

- Förbokningarna av hotell, stugor, campingplatser och andra övernattningsmöjligheter har ökat med 28 procent jämfört med förra året och det var inget dåligt år, berättar Gösta Helldal, turistchef.

- Framförallt är det de utländska turisterna som ökar vilket kan förklaras med både den billiga svenska kronan men också att den 11 september förra året har satt sina spår. Utländska besökare vill komma till "trygga" platser och Mora motsvarar den bilden.

Om inget särskilt händer är det troligt att tillströmningen av turister blir ännu större, säger Gösta Helldal.

- Och då är det sannolikt så att turistnäringen i Mora kommer att passera tvåmiljardersvallen i år. Förra året genererade turismen 1,75 miljarder kronor.

Trots att de utländska besökarna ser ut att bli betydligt fler är det ändå de svenska turisterna som dominerar i Mora.

- 85 procent är svenskar så det behövs väldigt många fler utländska besökare för att siffrorna ska svänga, säger Gösta Helldal.

Eftersom turisterna sammantaget blir fler behöver turismnäringen i Mora möta besökarna med nya kunskaper. Därför inledde Gösta Helldal på onsdagen en guidning av den lokala hotellpersonalen så att den ska stå bättre rustad inför besökarnas frågor och önskemål. Det blev en stadsvandring där St Mikael och draken fick sin förklaring, Zorngården, Zornmuseet och Zornsamlingarna presenterades med fakta som delvis var okända för de flesta och så blev det naturligtvis en vända till vasaloppsmålet och andra turistiska vattenhåll i centrum.

Så nu kan turisterna komma.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons