Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turista hemma

Annons

Göran och sambon plus ungarna har avverkat Gotland och varit hemma ett tag. Semestern började ta slut och Göran ville göra något trevligt, så han bjöd ungarna på lunch och Biografmuseet i Säter.

I museet bjöds på allt från film i en riktig biosalong till besök i gamla studior där svenska långfilmer har spelats in.

- Ganska häftigt med all teknik och rörliga bilder. Det finns något för alla att se här, säger Göran Hedberg.

Redan i entrén får familjen Hedberg/Lindkvists barn Ida, Pontus och Sofie stora ögon. En maffig biografentré som den såg ut på 1950-talet och i rummen bredvid: TV-kameror och annan utrustning från SVT.

Den andra sidan av museet behandlar filmen och den rörliga bildens utveckling från tidernas begynnelse fram till Linus på linjen. Här finns utrustning som användes när Hemsöborna spelades in plus många andra saker som väcker nostalgiska känslor hos besökare i medelåldern.

Här finns klipprum med all tänkbar gammal utrustning och olika typer av kontrollrum.

Här finns också många av de gamla projektorer som fanns i biograferna plus fåtöljer och neonskyltar.

I ett av rummen står en hästvagn som vid en första blick kan ses något malplacerad.

Men det var en vagn som en man kuskade runt med för att visa rörliga bilder ute i byarna. Tittar man noga så ser man en tub med acetylengas och ovanpå något som var föregångare till dagens filmprojektorer.

Några av de mindre rummen är inredda som bostäderna såg ut i TV:ns barndom.

Möbler, TV och annan inredning för tankarna tillbaka till Hyland och bröderna Cartwright. Vem Hyland var fick Göran berätta för sina barn plus en del av figurerna i de tecknade filmer som Biografmuseet visade.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons