Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismutbildningen i Orsa attraktiv

Annons

Scott som utbildningen heter och som står för Swedish college of travel and tourism, erbjuder i dag två utbildningar, en inom rese- och turistbranchen och en skidlärarutbildning, men rektorn Michael Rocking har en förhoppning om att en tredje utbildning snart ska vara verklighet.

- Det är riktigt, vi har lämnat in en ansökan om att få starta upp en utbildning inom hälso- och friskvårdsområdet, men vi vet ännu inte hur det går, men förhoppningar har vi och våra visioner att hela tiden utvecklas är stora, säger Michael Rocking.

Att eleverna gillar att gå utbildningen på Scott visar de med all tydlighet, många vill arbeta utomlands och med hjälp av utbildningen de får i Orsa är möjligheten stor att den förhoppningen går i uppfyllelse, ett samarbetsavtal med universitet på Hawaii, i Seattle och i Bonn gör det också möjligt för eleverna att bygga på sin utbildning efter avklarade studier i Orsa.

Vissa av eleverna har redan gått en termin, en av dem är Helena Lindberg från Orsa, på frågan om vad hon har tänkt sig att göra efter utbildningen svarar hon:

- Jag har ännu inte bestämt mig, det finns så många valmöjligheter inom branchen, men som det känns just nu, vill jag arbeta på något hotell eller på någon flygplats.

Ida Björnskiöld från Märsta började sin utbildning i måndags och hon har heller inte bestämt sig om framtiden.

- Jag hoppas att utbildningen ska ge mig erfarenhet och förhoppningsvis så småningom ett arbete, men jag har ju nyss börjat så vi får väl se, säger Ida.

Eftersom utbildningen är rikstäckande får elevernas hemkommuner betala utbildningen. För näringslivet i Orsa är också betydelsen stor, 120 elever som under ett års tid spenderar mellan 7 000-8 000 kronor, gör ett utfall på mellan 7 och 8 miljoner. Visst är utbildningen positiv på många sätt.

Michael Rockings visioner för Scott är stora och i dagarna reser han till Mongoliet med förhoppningen om att hjälpa tredje världens länder i deras utveckling och satsning inom turismen.

- Ett samarbete med Sida har gett mig den här möjligheten, jag vet ännu inte vad det hela utmynnar i, men min förhoppning är att vi i framtiden ska ha ett utbyte med dessa länder, vägen dit är lång, men jag ska undersöka möjligheterna, avslutar Rocking.

TORBJÖRN NILSSON

Mer läsning

Annons