Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen stor miljöbov

Annons

Turismen är en av världens värsta miljöbovar, medger Världsturismorganisationen (WTO).

En flygtur till en modern turistort med klimatanläggning på hotellet _ multiplicerat med tusentals resenärer _ förorenar lika mycket som en tung industri, berättade experter vid en internationell meteorologkonferens i Madrid i veckan. WTO-chefen Francesco Frangialli medgav att problemet är stort.

I fjol firade 842 miljoner människor semester i ett annat land och 40 procent av dem reste med flyg. År 2010 väntas 1,1 miljarder turister resa utomlands och tio år senare 1,6 miljarder, enligt organisationen. De bidrar inte bara till att skada miljön, utan till och med att utplåna några av resmålen. Låglänta ögrupper som Maldiverna i Indiska oceanen riskerar att dränkas helt om jordens medeltemperatur stiger och polarisarna smälter.

WTO stödjer därför ett EU-förslag om att begränsa flygets utsläpp av koldioxid genom att skapa koldioxidkonton, likt dagens system med säljbara utsläppsrätter. Det skulle öka pressen på flygplanstillverkarna att göra planen bränslesnålare, sade Francesco Frangialli. Men samtidigt blir resorna dyrare, vilket kan avskräcka en del resenärer.

TT

Mer läsning

Annons