Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen i Sälen studeras

Annons

Den här undersökningen som ska göras är ett första steg i en studie att ta fram konsumtionsdata spm är specifika för just Sälenområdet. Och undersökningen ska i sin tur utgöra ett underlag för vidareutveckling av turiststatistiken för andra områden i Dalarna till stöd för beslutsfattare inom näringsliv och förvaltning.

Thomas Ericsson och Christina Sköld, som ska arbeta med det här projektet, har bott i Sälen under många år och man har också arbetat inom turistnäringen och känner till en hel del just om

turistnäringen i Sälen.

- Naturligtvis kommer det hör att bli mycket intressant och vi ser fram mot det här projektet, säger Christina och Thomas.

I det projekt som kommer att genomföras kommer Per-Erik Lissel att vara handledare. Projektet går bland annat ut på att man med hjälp av kombinationer av existerande data och register ska få en trovärdig, vetenskaplig och pedagogisk bild av vad turismen i Sälen betyder nationellt, regionalt och lokalt för Malungs kommun och studien kommer att omfatta många olika delar.

Det här projektet är beräknat att kosta drygt 270 000 kronor och de som är med och finansierar det hela är Malungs kommun, Föreningen Turismintressenter i Sälen, Högskolan Dalarna och Region Dalarna.

Studien om turismen inom Sälenområdet kommer att genomföras som en fältstudie som bland annat omfattar vilka skatter som inbringas till kommunen. Det ska också göras ett försök att illustrera vilka effekter infrastrukturinvestertingar har för samhällsekonmin på lokal, regional och nationell nivå.

Det här projektet går också ut på att man ska ta reda på hur bland annat företag i bygden påverkas av turismen och man vet redan i dag att det är många företag i Malungs kommun som tack vare Sälen kunnat bereda många personer arbeten.

Hela det här projektet går ut på att man ska få fram en bättre turiststatistik än den som finns i dag. Och att det nu är två Sälenbor som får göra det här arbetet känns naturligtvis riktigt eftersom bägge har många års arbete inom Sälenturismen som bakgrund. Både Christina Sköld och Thomas Ericsson har också valt att i samtliga kurser man medverkat i har det handlat om Sälen.

I höst startar det här projektet som skall vara klart inom en tidsram av fyra månader.

- Och det kommer verkligen att bli en utmaning att arbeta med det här. Vi ser verkligen fram mot höstens arbete, säger Christina Sköld och Thomas Ericsson som fick förtroendet att genomföra det här projektet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons