Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen fortsatt hög

Annons

Men då är fortfarande inte augusti månad inräknad och chansen finns alltså fortfarande att Siljansbygden kommer att notera rekordsiffror för turismen även i år.

Anders Bjernulf ser flera förklaringar till att besökarantalet ökade under juli månad:

- Det har varit skottår, och ett regnigt juni och det har varit fotbolls-EM, säger han och fortsätter:

- Folk förlägger också semestern senare. Fokus nere i Europa ligger på att ta semestern i juli och augusti.

Bjernulf anser att detta är en trend som nu också kan börja märkas i Siljansbygden. En annan trend som kan skönjas är också att fler och fler tar ut semestern i kortare perioder.

Fortfarande har Siljansbygden kvar positionen som den största turistmagneten i hela landet, enbart slagen av storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Siljansbygdens turism är också större än Ölands och Gotlands sammanslaget.

Och enligt Anders Bjernulf flödar kreativiteten hos Siljan turism, inte ens nere i Stockholms tunnelbana har potentiella besökare till Siljansbygden kommit undan. Här har resenärerna mötts med reklambudskap med text ungefär som: "Tänk om tunnelbanan gick till Siljansbygden i stället".

- Marknadsföringsbudgeten ligger på 10,5 miljoner kronor. Vi har aldrig haft så stor marknads-föringsbudget, säger Bjernulf.

Även Kina och Tyskland är marknader som nu bearbetas. Där vänder man sig direkt till etablerade researrangörer.

Tyskland är ett land där man gjort stora framsteg. Bland annat har man lyckats fånga upp fiskeintresserade som nu lockas till Dalarna med fina fiskevattnen.

- Det väller in tyska fiskeentusiaster till Siljansbygden och till Dalarna i övrigt, säger han.

Strategin för framtiden är klar:

- Vi ska upprätthålla och öka de marknader vi har. Dessutom ska vi underhålla tillväxtmarknaderna i öst.

Det framgångsrika samarbete som bedrivs i Siljansbygden gällande turism står nu som förebild för många andra på flera håll i landet:

- Ingenstans i Skandinavien samarbetar fyra kommuner som här. Vi är 630 delägare, säger Bjernulf som anser att antalet delägare är mycket stort i jämförelse med många andra typer av samarbeten runt om i landet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons