Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulensen på skolledarsidan - ett politiskt misslyckande

Annons

Få ideologiska skiljefrågor.

Några politiska misslyckanden.

Så summerar kommunens ledande centerpartister den innevarande mandatperioden.

- Turbulensen på skolledarsidan, svarar Jaak Kerstell när han ombeds att ge exempel på misslyckanden.

Centerpartisterna, som sitter i kommunal regeringsställning och haft ett avgörande inflytande över politiken under den mandatperiod som nu går mot sitt slut, hävdar att de är nöjda med kommunens utveckling.

- Vi har lyckats få kontroll på kommunens ekonomi och har sedan 2000 haft den bästa egna skatteutvecklingen av länets kommuner. Både 2000 och 2001 klarade vi balanskravet, säger Kerstell och tillägger att befolkningsminskningen hejdats och att många barnfamiljer väljer att bosätta sig i Gagnef.

Han och de centerpartistiska nämndbaserna betonar att det politiska samarbetet varit gott och de ideologiska skiljefrågorna få.

- Det har varit väldigt få krokben och slevslängar och väldigt mycket av samverkan. Vi har tillsammans lyckats hitta en nivå för kommunens verksamheter, säger kommunalrådet och beskriver samarbetet med socialdemokraterna som "bra".

- Den enda frågan som vållat en större ideologisk debatt är när vi sänkte skatten, fortsätter han.

Arbetsmiljön, sjukfrånvaron, svårigheter att teckna prio1-avtal med landstinget är exempel på problemområden eller frågor där politikerna inte nått ända fram.

- Vi jobbar med arbetsmiljön. Sjukfrånvaron och personalbristen inom omsorgen hoppas vi kunna lösa genom den centrala vikariepool som startar i oktober. Det är ett samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och kommunalfacket, säger Ingegerd Lindfors, vice ordförande i socialnämnden.

Kjell Andersson, ordförande i räddningsnämnden, är besviken över att landstingsledningen inte vill teckna prio1-avtal före valet:

- Utan avtal har vår räddningstjänst inte rätt att rycka ut med blåljus och göra medicinska insatser - trots att dessa insatser bevisligen räddar liv.

Vid sidan av prio1 är det turbulensen inom skolan som väckt störst uppmärksamhet under de senaste åren och Jaak Kerstell konstaterar spontant att "vi har haft för många vikarier samtidigt som för många rektorer slutat".

- Turbulensen på skolledarsidan har gjort att vi inte i tillräcklig utsträckning sett eleverna. En enkät visar dock att eleverna vid exempelvis Mockfjärdsskolan trivs utmärkt, men samtidigt är det tyvärr så att en del har problem att klara de nationella proven, säger Kerstell.

Som positiv motvikt till problemfrågorna nämner han förenings-engagemanget, intresseföreningarnas arbete och golfbanebygget:

- Golfbanan är en fantastisk historia. De kommunala insatserna är små. Här är i stället ett antal ideellt arbetande personer på väg att åstadkomma något mycket bra för hela kommunen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons