Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens och framtidstro

Annons

I Borlänge studerar ungefär 4 000 på högskolan.

- Vi har över 30 utbildningsprogram och en mängd fristående kurser, berättar chefen vid Campus Borlänge, Rolf Magnusson.

- Tidigare var det här en plats för ungdomar. Nu är det en plats för studenter i alla åldrar. För oss gäller det att motivera även äldre att börja studera. Vi vill exempelvis värdera den erfarenhet som de äldre har, och försöker omvandla den till högskolepoäng.

Ingenjörsutbildningarna är en mycket viktig del av Campus Borlänge.

- Under åren 1992 till 1996 gick studentantalet stadigt uppåt. Därefter kan vi se en långsam nedgång - som på senare år har blivit allt tydligare.

En nedgång som gäller för hela landet.

- Det minskade intresset för ingenjörsutbildningarna under senaste tiden hänger mycket ihop med nedgången inom IT-branschen. Det märks tydligt. Det har dock funnits ett minskat intresse för högre utbildningar tidigare. Detta tror jag beror på minskade studentkullar och att det har varit relativt lätt att få arbete .

Högskolan får ersättning från staten för dem som studerar: En viss summa för varje student som registrerar sig på en kurs, och en viss summa för varje student som klarar en kurs.

- Rekryterar vi inte tillräckligt många studenter till våra utbildningsprogram måste vi se över verksamheten och försöka göra utbildningarna attraktivare.

Därför hotas antagningen till fyra program till hösten.

- Vi arbetar nu med olika rekryteringsinsatser för att det inte ska bli så. I detta arbete får vi i många fall stöd från näringslivet. Inom flera av de verksamhetsområden som nu är hotade till följd av bristande intresse från studenterna skriker näringslivet efter utbildad personal.

I maj, när det finns statistisk på studenternas förstahandsval, kommer beslut att tas om det ska ske någon antagning i höst till programmen byggteknik, miljöteknik, industriell ekonomi och europeiska ekonomprogrammet.

- Dessa program har tidigare år bara lockat ett tiotal sökande. Vi måste ha väsentligt fler sökande.

En viss turbulens har uppstått på högskolan i samband med arbetet att se över verksamheten.

- För att förbättra högskolans ekonomi har snabba åtgärder krävts. Det har i vissa fall kanske gått lite väl snabbt, vilket inneburit att informationen varit lite väl knapphändig och möjligheterna att påverka varit begränsade vilket kan leda till vissa konflikter.

Borlänge har i dag tre så kallade profilområden:

Materialförädling.

Intelligenta transportsystem.

Bärkraftigt samhälle, vilket handlar om ekologi och miljöteknik.

- Inom dessa områden kan forskningen sägas vara spetsen och utbildningen basen.

Nu funderar högskolan på att utveckla nya profilområden.

- Inom det samhällsvetenskapliga och ekonomiska området har vi många studenter, men där saknar vi ett sammanhållande profilområde. Ett tänkbart sådant skulle kunna vara handel och turism, men även andra diskuteras.

- Ett problem är att det tar lång tid att bygga upp bra forskningsmiljöer, samtidigt som studenternas intresse för olika utbildningar ändras väldigt snabbt.

Vid Campus Borlänge sker nu också en satsning på att få fler internationella studenter.

- Just nu kommer det in väldigt många studenter från andra länder. Vi har redan ett hundratal studenter från Indien. Det kommer många också från Kina och öststaterna. Här handlar det både om att vi får ett erfarenhetsutbyte och tjänar på det ekonomiskt eftersom vi får ersättning för fler studenter.

Fler offensiva satsningar är:

- En större satsning på uppdrags- och distansutbildning, riktade i första hand till företag.

- Olika marknadsföringsaktiviteter. Vi kommer bland annat att ha öppet hus den 7 mars för gymnasieelever, vi besöker Sälen och Romme alpin, vi kör radioreklam. Vi driver ett projekt, kvinnor till teknik, som vi hoppas ska ge fler kvinnor till våra ingenjörsutbildningar.

Dessutom:

- Nu börjar ungdomskullarna också att öka, vilket rimligen leder till fler studenter för oss.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons