Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens inom hemtjänsten i Idre

Annons

Det är svårt att finna ersättare och vikarier, men även ordinarie personal, till hemtjänsten i Idre. När det polsk-svenska bemanningsföretaget Mantema presenterade en lösning för socialtjänstens ledning om sitt koncept så innebar det att hemtjänsten i Idre nappade.

- Vi hade konstant behov av mer personal och jag fick ett tips om det här företaget som erbjöd polska sjuksköterskor som var villiga att jobba som undersköterskor. Det skulle först handla om en veckas provtjänstgöring utan kostnad, förklarar Heiki Nykvist, hemtjänstens områdeschef i Idre.

- Vi var väldigt osäkra på hur det skulle fungera med språket och hur mycket svenska de kunde. Efter provtjänstgöringen var det meningen att vi skulle rapportera det hela och sedan låta socialnämnden fatta de nödvändiga besluten om vi skulle vilja gå vidare, fortsätter Heiki Nykvist.

Redan efter två dagars provtjänstgöring avbröts det hela.

- Gunnar Barke blev informerad om det och kallade in mig. Han var mycket arg och hävdade att jag gjort fel. Efter det inträffade har jag sedan blivit omplacerad, säger Heiki besviket.

- Det var ett vällovligt initiativ men med en rad fel, säger Gunnar Barke.

- För det första fanns inga beslut fattade. Det var inte förhandlat med fack och vi har inte sett om vår egen personal helst önskat gå upp i tjänst i första hand.

- Sedan kommer en allvarlig fråga om kravet på upphandling som aldrig genomförts. Därför fanns det inget annat än att göra än att omgående gå ur det ännu ej träffade avtalet.

Heiki Nykvist är förvånad över kommunens snabba agerande.

- För det första handlade det enbart om en kostnadsfri provvecka och för det andra fanns det kännedom om bemanningsföretaget i ledningen för socialförvaltningen, menar Heiki Nykvist.

- Men mest besviken är jag för att man inte ville lyssna på mig. Det här kunde ha blivit en mycket bra lösning för att fylla de vakanser som vi har, säger Heiki Nykvist.

- Vi skulle ha fått tillgång till två sjuksköterskor men bara behövt betala vad en svensk undersköterska skulle ha kostat.

Även bemanningsföretagets representant Daniel Ernerot är besviken.

- Den polska sjuksköterskeutbildningen är inte fullt godkänd i Sverige, men att arbeta som undersköterska får de göra. Därtill har de läst svenska för att kunna klara av att arbeta i Sverige, betonar Daniel Ernrot.

- Till oss har kommunen åberopat ett beslut om att inte använda sig av bemanningsföretag, men något sådan beslut finns inte har det visat sig vid en kontroll.

- Vi har inte åberopat något sådant beslut, menar Gunnar Barke.

- Däremot ska vi om det blir aktuellt med att skaffa ett bemanningsföretag först göra en ordentlig analys och sedan se till att tjänsten upphandlas på ett korrekt sätt. När det gäller områdeschefen i Idre så har jag inga kommentarer om det, mer än att det innan det här inträffade fanns ett beslut om att vidtaga nödvändiga åtgärder i Idre, säger Gunnar Barke.

- Jag upplever att man nu agerat och förflyttat mig för att jag bara gjort som jag blivit tipsad om och funnit en bra lösning för att få kompetent personal, säger Heiki Nykvist.

De polska sjuksköterskorna togs positivt emot av personalen, den personal som till vardags så gott som jämnt är underbemannad. Men den här gången hann de två polskorna bara vara i Idre i två dagar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons