Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbinfabriken mot nytt rekord

Annons

I Göteborg pågår en upphandling värderad till 1,7 miljarder på ett nytt gaskombikraftverk, till Ryaverket i centrala Göteborg.

Göteborgs Energis vd Anders Hedenstedt, bekräftar att Finspång/Ludvika vann den första delen i upphandlingsprocessen.

- Jag kan bekräfta att vi nu för de egentliga förhandlingarna med Siemens i Finspång. De kom etta ur första omgången.

- Kommunfullmäktige i Göteborg har gett styrelsen i Göteborg Energi mandat att själva fatta investeringsbeslutet. Går allt vägen så fattar vi ett investeringsbelsut vid styrelsemötet 30 september. Kommunfullmäktigedelen var den tuffa delen på vägen fram till ett beslut, säger Anders Hedenstedt vars bolag ser fördelarna med svenskaranas förslag med tre gasturbiner av typen GTX100 och en ångturbin.

- Lösningen de kom med tilltalar oss, säger Göteborg Energis vd som vill avvakta med ytterligare specifikationer då anläggningens utformning ännu inte är slutligt spikad.

Om Göteborg Energi köper svenskt blir det nytt orderrekord 2003 för verksamheten i Ludvika /Finspång och en välfylld orderbok som de nya tyska ägarna tar över.

Nyligen vann industriturbinbolaget en miljardorder i Riga på ett komplett kraftverk med två GTX100 gasturbiner på vardera 43 megawatt samt en ångturbin på 54 megawatt. Sammanlagt har industriturbinbolaget under året tagit order på 26 svenska turbiner. Turbinerna kommer att tillverkas i Finspång med skovlar från Ludvika.

Göran Skoglund, informationschef för Siemens indsuriturbindel säger:

- Roligt att höra. Jag är i Spanien på semesters så jag är inte helt uppdaterad. Jag vet att vi förhandlat under sommaren och vi har stärkts i tron att vi kom med den bästa lösningen, säger Skoglund vars ingenjörer redan startat upp arbetet med att förbereda projektet.

Det nya Ryaverket ska eldas med naturgas. Det får en verkningsgrad på 90 procent och ska producera 30 procent av Göteborgs elbehov och 25 procent av fjärrvärmebehovet när det tas i drift 2005.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons