Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbinfabriken får dubbla chefer

Annons

- Vår nya ledning är klar på övergripande nivå, berättar Göran Skoglund, informationschef för Siemens industriturbiner i Sverige.

Ludvika/Finspång tillhör Siemens Power Generations division Industrial applications, Siemens PGI.

- Divisionen får sex affärsenheter, gasturibiner, ångturbiner, service, kompressorer, olja & gas och anläggningar.

- Av namnen framgår att vi tillhör affärsenheterna gasturbiner, ångturbiner och service. Inom gasturbiner finns också vår systerfabrik i Lincoln i England.

Chefstillsättningarna är ännu i sin linda, men till chef för affärsenheten gasturbiner har dansken Niels Christiansen utsetts.

- Han har 18 år bakom sig i Siemens och är sedan några år tillbaka i Sverige inom Siemens Medical. Han har bred erfarenhet från Siemens och kan ekonomi och teknik.

- Christiansen blir övergripande chef för gasturbinerna och troligtvis blir han vd i det nya bolag vi format i Sverige. Lars Josefsson, vår nuvarande vd kvarstår åtminstone fram till oktober.

- Vi kommer också längre fram att få en platschef för Finspång och Ludvika

- Åtminstone en svensk blir chef, Henry Fordell som kommer från Finspång blir affärsadministrativ chef inom ångturbiner, säger Göran Skoglund som förklarar att titeln är en del av den tyska kulturrevolution som nu pågår:

- Siemens har en annan tradition än vad vi varit vana vid, ett dubbelkommando. Så varje affärsenhet har en affärschef som ansvarar för kunder, försäljning och intäkterna. Sedan har man en affärsadministrativ chef medansvar för personal, administration och kostnaderna.

- Dubbla chefer känns ovant naturligtvis men vi ser logiken i det. Siemens själva säger att dubbelkommandot är det som gjort att Siemens undvikit de fällor och smällar som ABB gått på med asbeten, Alstom med sina bekymmer. Med två chefer är det inte bara ja-sägare utan två sidor som blir belysta. Det här en lång tradition inom Siemens från högsta nivå till den lägsta.

- Det här tar vi till oss. Vi inom turbinsektorn är vana att anpassa oss från Stal till Asea, till ABB, till Alstom. Nu lämnar vi en i huvudsak fransk kultur och anpassar oss till en tysk. Vi i Sverige, som är ett litet industriellt exportland, har det i affärsgenerna att anpassa oss och det går säkert bra också denna gång., säger Göran Skoglund som inte ser att det i en nära framtid blir en ny ledning för turbinskovelfabriken i Ludvika.

- Vad jag kan se är det inga stora grejor på gång i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons