Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunt ozonlager ökar UV-strålningen

Annons

Akta dig i solen!

Ozonskiktet är just nu tunnare än vad som är normalt i juni och den skadliga ultravioletta strålningen, UV-strålningen, intensivare. Det gäller att skydda sig för att minimera risken för brännskador, hudcancer och skador på ögonen.

Täckande klädsel, hatt med brätte, solskyddskräm med hög skyddsfaktor och solglasögon är givna redskap för den som vill skydda sig. Viktigt är även att hålla sig i skuggan under de mest intensiva soltimmarna, mellan klockan 11 och 15.

Ozonskiktet varierar från dag till dag beroende på en rad faktorer. Under andra halvan av maj och början av juni har dock ozonskiktet över Sverige varit konstant tunnare än normalt. Det så kallade UV-indexet (från 1 till 11+) når över 5 i stora delar av landet och uppemot 7 på sina håll i söder. Det innebär hög UV-strålning.

Det är bland annat ozonskiktet som skyddar oss från skadlig solstrålning. Andra viktiga faktorer är solhöjden och om det är klart eller molnigt. UV-strålningen är allt kraftigare ju närmare ekvatorn man befinner sig. Det har också betydelse på vilken höjd över havet man befinner sig _ ju högre, desto mer strålning _ och om man omges av vatten som reflekterar UV-strålarna.

Siffror talar sitt klara språk om att man bör ta varningar och råd på allvar.

För höga doser UV-strålning kan också sätta ned immunförsvaret och skada ögonen.

De som har hudtyperna 1 och 2 (alltid röd/aldrig brun respektive alltid röd/ibland brun) bör vara extra försiktiga.

Det viktigaste för att skydda sig är enligt Helene Asp att se till att man inte bränner sig i solen. Särskilt viktigt är att skydda barn. Deras hud är oftast känsligare än vuxnas, och barn som har blivit för utsatta för strålning som små löper större risk än andra att få malignt melanom som vuxna.

Helene Asp:

TT

Mer läsning

Annons