Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnorna ska försvinna

Annons

Danielsson tycker att det är orimligt att byborna ska behöva åka tre mil ner till Svärdsjö för att bidra till återvinningen.

I övriga delar av kommunen har ju förpackningsindustrin tagit över ansvaret för återvinningen, men i de små byarna vill man inte sköta servicen. Underlaget bedöms vara för litet. I Svartnäs finns 40 hushåll.

Hittills har Falu energi och vatten fortsatt att sköta insamlingen. I Svartnäs har det kostat 3 500 kronor om året och lika mycket i Vintjärn.

- Det här är inga stora pengar anser Sven-Inge Danielsson.

Falu energi och vatten har föreslagit att byborna själva ska ta över ansvaret men det anser inte Danielsson. Han tycker att alla kommuninnevånare har rätt till samma service och att Falu energi och vatten gott kan fortsätta att stå för det här.

Nej, det går inte att fortsätta som nu, uppger renhållningschefen Gunilla Mååg. Hitintills har kostnaderna för tömningen och hanteringen av glas och papper i Svartnäs och Vintjärn täckts med de pengar som kommer in via renhållningstaxan. Därmed har hela kollektivet varit med och betalat och enligt de lagar som finns får man inte göra så även om det är lite pengar det handlar om.

- Vi kan inte subventionera det här genom renhållningstaxan. Det har klart och tydligt uttalats från regeringshåll att det enda ansvar kommunen har för förpackningar är att informera om återvinningsstationer och hur man ska sortera, säger hon.

Den rättviseaspekt som Danielsson anser borde finnas instämmer hon heller inte i.

- Om de två byarna får ha tunnorna kvar fritt så kan andra byar komma och kräva samma sak och då vet vi inte var det slutar, säger hon.

Men hon försäkrar Svartnäsborna att tunnorna inte kommer att försvinna hux flux. Renhållningen ska innan det sker ha en diskussion med Svartnäsborna för att man ska försöka hitta en lösning.

Enligt uppgifter Gunilla Mååg fått har Vintjärnsborna en egen lösning på gång. Där funderar Vintjärns väg- och vattenförening på att överta betalningsansvaret för tunnorna och saken ska diskuteras vid föreningens årsmöte den 1 april.

RAGNA FAHLANDER

023-93605

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons