Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygget försenas

Annons

Gång- och cykeltunneln under riksväg 50 intill Jetmacken i Ludvika kommer inte att stå klar till skolstarten i höst. Detta var något som kommunen och Vägverket hade som målsättning när beslutet om att bygga en gångtunnel under riksvägen fattades i vintras.

Byggstarten har försenats av olika anledningar, uppger kommunens projekteringschef Christer Lindberg. Bland annat har det varit oklart hur bygget ska finansieras. I tisdags ställde sig dock kommunstyrelsens arbetsutskott bakom ett förslag om att tillskjuta en miljon kronor till tunnelbygget.

Om kommunstyrelsen vid nästa möte beslutar enligt arbetsutskottets förslag, kan de förberedande arbetena med tunnelbygget genast inledas.

- När vi har ett beslut går vi ut och begär in anbud på tunnelbygget. Men innan bygget kan komma i gång måste vi också ha klartecken från markägarna, säger Christer Lindberg.

Han räknar med att tunnelbygget kan starta under hösten. I så fall kan tunneln börja användas sent i höst, kanske lagom till jul.

- Vår målsättning är att den ska bli klar under året, betonar Lindberg.

Tunneln och arbetena med den beräknas kosta sammanlagt cirka en miljon kronor. Även om kommunstyrelsen ger ett extraanslag på en miljon så är kommunens förhoppning att Vägverket bidrar med en rejäl slant.

- Vi har pratat med Vägverket, säger Lindberg, och förklarar att vanligen betalar Vägverket ungefär halva kostnaden vid projekt av det här slaget.

Tidigare i år har den nya tunneln under järnvägen tagits i anspråk. Den kostade runt 3,5 miljoner att anlägga varav Vägverket stod för två och Ludvika kommun återstoden.

Tunneln tillkom för att öka säkerheten för de boende på i första hand området kring Lyckåker.

Nu vill kommunen ytterligare öka säkerheten för bland annat de skolbarn som har sin vardag förlagd till Lorensberga skola.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons