Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge kostar kommunen 30 miljoner

Annons

Ärendet behandlades vid årets första sammanträde med kommunstyrelsen. Formellt blev beslutet att kommunledningskontoret får i uppdrag att "arbeta vidare för ett genomförande" eller i klartext att kommunen ensam går vidare och låter bygga en passage under järnvägen.

Som tidningen tidigare redogjort för ska projektet samordnas med att VB-kraft bygger om kraftstationen och tuberna vid Ludvika ström nästa år.

- Beslutet innebär att kommunen tar på sig finansieringsansvaret. Vi står under stark tidspress. Det gäller för oss att jobba fort och effektivt. Nu vill kommunstyrelsen gå vidare. Gör vi inte det nu är det kört, säger avgående kommunalrådet Roger Stål (s), med klar syftning till de samordningsvinster som finns att hämta i samband med det stundande kraftbygget.

Beslutet kan också ses mot den bakgrunden att Vägverket inte kan gå med på att kommunen förskotterar pengar för tunneln/underfarten all den stund den tilltänkta nya riksvägen inte längre finns med i planeringen.

- Ovsett riksvägsfrågan måste järnvägsproblematiken lösas, den är ett problem i sig, fortsätter Stål.

- Och förslaget om en bro vid Lidl är ingen bra lösning. Då drar vi in hela Sälentrafiken (de många bilburna fjällturisterna) i stan och dessutom blir det dyrare, markerar kommunalrådet.

Jämsides med att kommunen nu tänker "köra sitt eget race" för att få ett slut på bomeländet innebär kommunstyrelsens beslut att dialogen med de övriga parterna, Banverket och Vägverket, måste fortsätta.

- Jag är mycket nöjd med kommunstyrelsens beslut, säger kommunchefen Kalle Gustafson som tror att det välkomnas av de boende på Hammarbacken och alla övriga trafikanter som måste passera över järnvägen på den aktuella platsen.

Gustafson påminner om att kommunens mark- och planeringsenhet ju har nära kontakter med både Banverket och Vägverket och det i slutänden inte behöver bli ett ensamrace.

- De statliga myndigheterna får hålla i minne att kommunen gick in och tog en stor kostnad och det får väl kompenseras i nästa avsnitt.

- 30 miljoner kronor är ingen föraktfull summa men vi har ju en budget som omspänner nära 1,1 miljarder kronor. Det intressanta är sedan om kommunen ensam får betala på sikt, men jag tror att vi ska vara optimistiska.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons