Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge i kyrkan

Annons

Delar av arbetslaget i Floda församling har byggt en lång tunnel i kyrkan.

Den fungerar som en mörk dal i en vandringsgudstjänst om döden, den kristna tron och hoppet.

Ett 30-tal personer deltog i söndagskvällens vandringsgudstjänst i kyrkan.

De samlades i vapenhuset, där komminister Christina Dalberg berättade att hon skulle ta dem med på en vandring via sorgens landskap och den mörka dalen till en sommaräng.

Utanför kyrkan tände hon ett ljus på en grav och berättade om kyrkogården som de dödas vilorum och som de levandes minnesplats. Hon uppmanade också deltagarna att tänka på anhöriga som avlidit.

- Vandringen är ett sätt för oss att berätta om ett svårt ämne, som berör oss alla, förklarade Dalberg.

Sakristian fick fungera som sorgens landskap, där komministern inledde med en tacksägelse för två avlidna församlingsbor. I ljuset av ett par stearinljus berättade hon om döden, hoppet och trösten.

Därefter fick deltagarna gå i en lång tunnel, konstruerad av elkabelrör och svart tyg, från sakristian och längs ena kyrkgången. Tunneln symboliserade döden och i den blev deltagarna en del av berättelsen. De möttes av tre änglar, ljusets, hoppets och tröstens änglar, som tog dem med till ett Gudsmöte ute på en "som-maräng" i kyrkan.

- Ängen fick symbolisera ljuset i tunneln och där möttes deltagarna av Jesus. Liggandes på madrasser och sittandes i kyrkbänkarna fick de möta tröstens ängel och han som alltid väntar, Jesus, som deltog i deras sorgearbete, berättar Christina Dalberg.

Gudstjänsten avslutades med personlig välsignelse med handpåläggning. Deltagarna fick var sitt ljus som en symbol för det kristna hoppet. Med ljusen i händerna gick de ut i vapenhuset.

Inför allhelgonahelgen fick femte- och sjätteklassarna i Syrholns skola delta i vandringen. De beskrev den som en gripande upplevelse, en uppfattning som delades av deltagarna i helgens vandringsgudstjänst, berättar Dalberg.

I dag får församlingens konfirmander delta i vandringen.

Idén kommer från Eyvind Skeies bok "Sommarlandet" och Christina Dalberg har stått för textbearbetning och manus. Torbjörn Axelson, Maj-Karin Arnberg, Catharina Wiberg, Barbro Pettersen, Cathrin Norling och Evy Eriksson har deltagit i förberedelserna och genomförandet.

Mer läsning

Annons