Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge ger säkrare skolväg

Annons

Många elever på väg till Noretskolan korsar riksväg 70 på ett trafikfarligt sätt varje dag. En enkät som 39 elever svarat på, visar att hela 20 av dem väljer det "farliga" stället vid industriområdet i närheten av kraftledningen. Stadsarkitektkontoret och tekniska förvaltningen ville veta hur elever som bor på Rödmyren och Hindriksheden tar sig till Noretskolan i dag. Hela 37 elever går eller cyklar till skolan, medan två får skjuts med bil eller buss.

På frågan om vilken väg de som går eller cyklar tar, har alltså 20 svarat att de korsar riksväg 70 i närheten av kraftledningen, 12 går eller cyklar genom befintlig gång- och cykelport intill Norets köpcentrum (på Stormyrensidan om rondellen) och fem elever tar "en annan väg".

- Vi ställde också frågan: "Om det byggs en ny gång- och cykelväg" (intill McDonalds), skulle du välja den som din skolväg"? berättar planingenjören Håkan Persson.

Tjugofyra elever svarade "ja", elva "nej" och två "kanske".

En klar majoritet för "ja till ny gång- och cykelväg (med tunnel)", alltså.

Även fältstudier som kommunen gjort, har visat att ett stort antal människor dagligen korsar riksväg 70 på det farliga stället, där flera olyckstillbud inträffat.

Lösningen är enligt Vägverket en gång- och cykeltunnel under vägen. Något som fastighetsägare i närheten tidigare protesterat mot. De befarar nedskräpning och skadegörelse om gång- och cykeltrafiken ökar i deras område.

Byggnadsnämnden beslutade i höstas att föreslå Vägverket att avvakta med antagandet av arbetsplanen. Frågan har sedan dess varit vilande.

Nu kommer frågan upp igen på byggnadsnämndens bord den 6 mars och vidare på kommun- styrelsens planberedning den 10 mars.

- Vägverket vill ha ett besked från Mora kommun, säger Håkan Persson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons