Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbygge dröjer - tunneln blir kvar

Annons

Genomförandet av planerna har åtminstone skjutits på okänd framtid. Orsaken, som i så många andra fall, är ekonomin.

-Vi har inga pengar, säger Kjell Nyman vid Vägverket i Falun.

Det var i april 2004 som kommunens projekteringschef Christer Lindberg lanserade idén om tunnelbygget vid Stensbo.

Hans tanke var att kommunen till Vägverket skulle skänka den tunnel som finns under Knutsbovägen, mellan Äppelstigen och Päronstigen. Denna tunnel, som byggdes för minst 20 år sedan, var tänkt att användas av cyklister och gående men det har visat sig att en stor del av dessa trafikanter väljer andra vägar.

En grupp som verkar ha haft stor glädje av tunneln är dock traktens klottrare. De har låtit åtskilliga liter sprejfärg i olika kulörer komma till användning i tunneln.

Enligt Christer Lindberg fyller tunneln ingen viktig funktion längre. Därför har kommunen erbjudit Vägverket att ta bort tunneln och transportera den till Stensbo.

Christer Lindberg har hävdat att tunneln kan värderas till runt 150 000 kronor men Vägverket nappar inte på detta sexsiffriga bete.

-Även om vi får tunneln av kommunen så har vi inga pengar till de arbeten som måste göras i Stensbo. Det skulle säkert röra sig om kostnader på någon miljon, tror Kjell Nyman och tillägger att projektet för övrigt aldrig funnits med i länsplanen över önskvärda trafiksäkerhetsåtgärder.

Från kommunens sida betraktas dock projektet som något som väl stämmer överens med målen om att öka trafiksäkerheten. Fanns det en tunnel skulle gående, cyklister, rullskridskoåkare med flera inte behöva passera över länsvägen när de ska vidare på cykelvägen från Norrvik mot Östanbjörka och vice versa.

NLT har tidigare skrivit att det är aktuellt att kommunen betalar den nya cykelvägen mellan Grangärde och Nyhammar, så kallad förskottering, och om några år får tillbaka pengarna av Vägverket.

Är förskottering tänkbar när det gäller tunneln i Stensbo?

-Det har jag egentligen ingen uppfattning om men jag tror inte att det blir aktuellt, svarar Kjell Nyman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons