Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt år i Vansbro

Annons

Även om de två Västerdalskommunerna till stor del brottas med samma problem finns också stora olikheter.

- I Malung har vi länets största arbetsmarknad tack vare det stora personalbehovet i Sälenfjällen. Under förra året hade vi 1600 jobb att förmedla i Malung medan 200 jobb fanns utannonserade i Vansbro, säger Eva Nederberg.

När det gäller jobb inom verkstadsindustrin är ändå Vansbro dubbelt så stort som Malung och Eva Nederberg skulle gärna se att fler arbetssökande såg Vansbro-Malung som en gemensam arbetsmarknad.

Hon säger också att inte alla är medvetna om att det finns alla typer av jobb i Sälen.

- Många tror att det bara är en arbetsmarknad för ungdomar vilket är helt fel. Jobben handlar inte bara om att stå i liftar eller restaurangjobb. I Sälen finns ett behov av personal inom de flesta områden vilket tyvärr få är medvetna om.

Ett problem är ändå de stora avstånden trots att det handlar om grannkommuner.

- De som har tillgång till eget boende har betydligt lättare att få jobb i fjällvärlden men avståndet från Vansbro är i längsta laget för att dagpendla. Det gör att sökande från Vansbro får konkurrera med sökande från hela landet om de inte vill pendla.

Hon menar också att även de boende i Malung drar sig för att söka jobb i Sälen.

- Många tittar bara på vad som finns i sin lilla ort men idag måste alla vara beredda på att pendla till jobb. Det är bara att inse att alla inte ryms på den lokala arbetsmarknaden och vi räknar med att tolv timmar från det man åker tills man kommer hem är en rimlig tid, säger Eva Nederberg.

För Vansbros del blev naturligtvis beskedet om Finnvedens nedläggning ett stort bakslag för arbetsmarknaden även om effekterna ännu inte hunnit märkas så tydligt då de flesta fortfarande är i arbete.

Eva Nederberg är dock väl insatt i vad varsel i den storleksordningen innebär.

Hon var själv anställd vid Autopart i Malung när beskedet kom om att företaget skulle avvecklas.

- För att möta situationen kring Finnveden har en samverkansgrupp startats där vi från arbetsförmedlingen är en av parterna tillsammans med kommunen, Lärcentrum och de fackliga parterna vid Finnveden.

-En dag i veckan finns vi på plats vid fabriken och den 16 januari startar vi tillsammans med Lärcentrum även ett servicecenter där alla som friställs har möjligheten att genomgå en femveckors utbildning med målet att ge ökade förutsättningar för nya anställninger.

- Jag hoppas också att alla småföretag som har ambitionen att växa tar tillvara det här tillfället då många personer med en unik kompetens frigörs. Från arbetsförmedlingens sida kan vi skräddarsy lösningar som att hjälpa till med utbildningar eller låta personer praktisera under en tid.

- Jag skulle gärna se att fler företagare tar kontakt med oss för att diskutera vilka möjligheter som finns och för att se vad vi har att erbjuda, säger Eva Nederberg.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons